Misc24/02/2022

El Parlament elimina part de les resolucions contra la monarquia i obre un nou pols entre JxCat i Torrent

Torra exigeix al president del Parlament que cessi el secretari general de la cambra catalana

Anna Mascaró
i Anna Mascaró

BarcelonaEren passades les deu de la nit d'un divendres d'agost quan el ple sobre la crisi de la monarquia, convocat de manera exprés pel president Quim Torra, va passar de proclamar el rebuig a la Corona a obrir un nou pols entre JxCat i ERC. La unitat independentista es va esberlar en els darrers minuts del debat davant la negativa dels lletrats a publicar les resolucions més conflictives, temorosos d'una impugnació del Tribunal Constitucional (TC). Aquest dilluns, l'anunci s'ha confirmat formalment al Butlletí Oficial del Parlament (BOPC) -que no reprodueix part dels textos votats pels diputats- i ha reobert automàticament el conflicte entre els socis de Govern, amb JxCat i Torra al capdavant responsabilitzant el president del Parlament, Roger Torrent, de la retallada de les resolucions i exigint-li el cessament immediat del secretari general de la cambra, Xavier Muro.

Cargando
No hay anuncios

El BOPC ha publicat les resolucions -aprovades amb els vots dels independentistes-, però eliminant-ne els apartats més controvertits com, per exemple, la reprovació de Felip VI o l'afirmació que la monarquia borbònica "ha estat i és un pilar cabdal de la persecució dels drets del poble català i contra la construcció de la República Catalana, com va quedar demostrat amb l'aval de Felip VI a la repressió" de l'1-O. També prescindeix del punt que reivindica l'1-O i la declaració unilateral d'independència, aposta per la República Catalana com "l'únic camí per superar aquest règim monàrquic" i exhorta societat civil i institucions a "avançar decididament" cap a aquest objectiu. I elimina, a més, un fragment en què el Parlament apuntava que el pacte constitucional de 1978 "blinda la continuïtat d'una monarquia delinqüent".

Les resolucions han quedat publicades, doncs, sense aquests punts. En canvi, sí que es manté l'afirmació que "el Parlament declara que Catalunya és republicana i, per tant, no reconeix ni vol tenir cap rei", així com la reprovació del govern espanyol i específicament de la vicepresidenta Carmen Calvo "per haver col·laborat en la fugida de Joan Carles I i com a còmplices de la impunitat perpetrada per la monarquia borbònica".

Cargando
No hay anuncios

"El secretari general del Parlament té el deure d'obeir el ple, que és sobirà -ha criticat Torra a Twitter-. I si no ho fa, el president del Parlament té el deure de cessar-lo i assumir ell i la mesa la responsabilitat de publicar la resolució". Una demanda que després JxCat ha traslladat en un escrit adreçat a la mesa del Parlament en què parla de "censura".

Cargando
No hay anuncios

Però les crítiques del president no s'han quedat aquí, sinó que també ha recordat que va ser precisament una decisió de Torrent el que el va portar a donar definitivament per trencada la confiança amb ERC i anunciar eleccions anticipades. "Ja va passar amb la meva condició de diputat", ha afirmat, al·ludint a la decisió de Torrent de deixar-lo sense escó en compliment dels requeriments de la Junta Electoral Central (JEC). Posteriorment, el vicepresident de la mesa, Josep Costa, ha assenyalat també Torrent, acusant-lo d'haver "avalat" la decisió de Muro d'aplicar "les ordres dels jutges espanyols".

Cargando
No hay anuncios

Torrent no es planteja cessar Muro

Tal com fa constar en el mateix BOPC, Muro considera que alguns punts de les propostes no són publicables perquè incomplirien la jurisprudència del TC, que el desembre passat ja va advertir Torrent, el mateix Muro i la resta de la mesa sobre possibles responsabilitats penals si tornaven a aprovar resolucions reprovant el rei. Tot i que Torrent va optar ahir per guardar silenci, fonts de la presidència del Parlament van exposar la seva sorpresa per la reacció de JxCat. Segons el seu parer, el que s'hauria de fer "en lloc d'acusar" els funcionaris és "protegir-los" davant la gravetat extrema que suposa que "el TC també els amenaça i no els permet exercir les seves funcions amb llibertat". "Nosaltres assumim les conseqüències de les decisions polítiques que prenem, però no podem esperar que tots els treballadors de l'administració també ho facin", subratllen. Així, Torrent no es planteja per ara cessar el secretari general de la cambra. ERC, de fet, va mantenir ahir un perfil baix, en la línia del que va fer el vicepresident Pere Aragonès dissabte, quan va treure ferro al fet que es publiquin o no les resolucions, ja que segons ell l'important és "el que es vota i es discuteix".

Cargando
No hay anuncios

JxCat i ERC ja han viscut altres xocs durant el mandat de Torrent al Parlament, una institució tensionada per la pressió judicial. El debat sobre la publicació de les resolucions se suma a les tibantors sobre la retirada de l'escó de Torra, les discrepàncies sobre la suspensió dels diputats presos i exiliats o la possible investidura a distància de Carles Puigdemont. El líder del grup parlamentari de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha insistit avui en la via judicial anunciant que impugnarà les resolucions del Parlament sobre el rei encara que no s'hagin publicat els punts més polèmics per "il·legals", i ha exigit al president espanyol, Pedro Sánchez, que també ho faci.

A l'espera que Torra reveli la data de les eleccions, es mantenen les tensions entre JxCat i ERC al Parlament que el van dur a anunciar la seva intenció d'avançar els comicis.