Un Parlament amb parets de vidre

Artur Mas, al Parlament durant el seu discurs en el debat d'investidura / CRISTINA CALDERER
i Carme Forcadell
08/12/2015
3 min

Encarem una legislatura transcendental, la més important des del restabliment del Parlament, l’any 1980. Una legislatura en què hem de donar resposta als reptes socials d’un país castigat per la crisi econòmica i una creixent desigualtat, per un desequilibri fiscal insòlit a Europa i per unes finances intervingudes. És també la legislatura en què avançarem en la construcció d’un país nou, que ha de comptar amb la participació de totes les sensibilitats de la societat catalana. Un país més just que hem de començar a construir des d’ara mateix.

Per assolir aquests reptes immensos cal passar per la investidura d’un president de la Generalitat i per la formació d’un govern que permeti desenvolupar en totes les seves capacitats i potencialitats l’activitat parlamentària. I és precisament perquè el que hi ha davant és tan important que les formacions polítiques estaran a l’altura del moment històric i acabaran trobant els punts en comú necessaris per arrencar definitivament una legislatura apassionant. La societat catalana ha demostrat nombroses vegades la seva capacitat per posar-se d’acord, per trobar-se i unir-se en la diversitat quan els objectius s’ho valien. És l’hora que la política torni a mostrar la mateixa capacitat d’entesa.

Les negociacions en curs, però, no impedeixen que ens centrem en els passos que marcaran l’inici d’aquesta legislatura. I aquest dimecres, Dia Internacional Contra la Corrupció, ens hem de mirar a l’espill com a país per saber corregir els errors que hem comès i per conjurar-nos perquè no es repeteixin. Catalunya no està exempta de la xacra de la corrupció política i és per això que, més enllà de discursos i bones paraules, els representants polítics hem de generar els mecanismes de control necessaris per eradicar-la o fer que tendeixi a zero.

Aquesta ha de ser també la legislatura que suposi el principi de la fi de la corrupció política a Catalunya. Hem d’utilitzar totes les eines possibles per impedir les males pràctiques i per condemnar els corruptes de la manera més àgil i eficaç possible, ja que la lentitud de la justícia no només beneficia els culpables, sinó que perjudica enormement aquelles persones innocents que estan immerses en processos eterns que embruten el seu nom.

El Parlament compta amb una nova eina en aquesta lluita: la llei de transparència, accés a la informació pública i bon govern. Aquesta llei va comportar la modificació del reglament del Parlament al juliol, i ara és el moment de desenvolupar-lo i aplicar-lo. La transparència és el gran antídot contra els espais foscos i opacs, l’ecosistema ideal per prevenir, descobrir i combatre la corrupció. Transparència significa més obertura, més informació, un control millor i codis més clars perquè la ciutadania conegui les activitats dels seus representants polítics. Significa, en definitiva, tenir un Parlament amb parets de vidre.

Un dels elements més destacats que comportarà aquesta llei en l’àmbit parlamentari és l’aprovació del codi de conducta dels diputats. A més de la publicació de la declaració de béns dels diputats, que ja s’ha fet efectiva, aquest codi regularà les situacions de conflicte d’interessos, el compliment de les obligacions derivades del règim d’incompatibilitats i el pro cediment i les conseqüències en cas d’incompliment. Aquestes i altres informacions i documentació del Parlament es publicaran al Portal de la Transparència.

La llei suposa també un avenç en la regulació dels grups d’interès i el foment de la participació ciutadana. El registre de grups d’interès permetrà normalitzar les relacions d’aquests grups amb l’administració, fer-ne públiques les trobades amb els diputats i marcar les normes que han de complir. D’altra banda, la modificació del reglament del Parlament ha introduït l’obligació d’incentivar la participació ciutadana en la tramitació d’iniciatives parlamentàries. Una mesura per apropar l’activitat parlamentària a la ciutadania i a les entitats del país.

Només amb aquestes normes no acabarem amb la corrupció, és cert. Sabem que la lluita contra la corrupció és tenaç i constant, i que les institucions públiques l’hem de liderar amb el suport i l’acompanyament de la ciutadania. Però la llei de transparència i el seu desenvolupament són un pas més en aquesta lluita i ens serveixen per mostrar la nostra voluntat de ser implacables amb la corrupció.

Vivim moments transcendentals. Ens toca demostrar amb fets, des del primer dia, que aquesta legislatura constituent desembocarà en la construcció d’un país més just, més pròsper, més democràtic i més net. Fer-ho possible és a les nostres mans, a les mans de tots i de totes, i depèn només de nosaltres que sigui una realitat.

stats