Pedals de record republicà
La colla ciclista El Nervi de la Llibertat commemora el Trofeu Pedal Antifeixista del 1937
BarcelonaAbril del 1937. Espanya immersa en la Guerra Civil. L’estat espanyol partit en dos bàndols: feixistes i republicans. I, enmig, una cursa ciclista: el Trofeu Pedal Antifeixista. Solidaritat i esport al servei de la causa republicana en una competició ciclista que va organitzar el diari republicà El Diluvio amb l’objectiu d’unir el front de l’Aragó amb Barcelona. El rotatiu, extingit el gener del 1939, va promoure aquesta competició en col·laboració amb el Comissariat de Propaganda de la Generalitat i el Comitè Català Pro Esport Popular per recaptar fons per a Socors Roig Internacional, un servei social internacional de caràcter comunista que va ser refundat a Barcelona el 1936.
Des de l’any passat, un grup d’amics aplegats sota el nom de colla ciclista El Nervi de la Llibertat rememoren aquesta marxa cada mes d’abril. Van començar el 2017 perquè la competició, que només es va celebrar el 1937 per la manera com va avançar la guerra, complia 80 anys. De les cinc etapes originals que tenia se n’han commemorat dues (2017 i 2018). La primera, en què van participar una vintena de persones, va anar de Peraltilla (Osca) a Lleida (115 km) i, la d’enguany, amb una quarantena de participants, ha anat de Lleida a Tarragona (122 km).
“Intentem respectar el recorregut original, però hi hem hagut de fer modificacions perquè s’han construït carreteres noves i, per qüestions de seguretat i de gaudi, mirem d’evitar vies molt transitades”, explica Francesc Florensa, un dels organitzadors. La jornada combina esport i història: el primer any, durant el trajecte, es van anar recordant episodis de la guerra, combinats amb la lectura de textos de George Orwell i Manuel Ibáñez Escofet, i es va acabar amb una explicació d’un historiador sobre el bombardeig del Liceu Escolar de Lleida. Enguany durant la marxa s’ha posat l’èmfasi en les Brigades Internacionals i es va coincidir a la Granadella (Garrigues) amb una recreació dels bombardejos que la zona va patir el 1938.
Unir el front amb la rereguarda
“L’objectiu de la cursa era unir esportivament el front amb la rereguarda, dins d’un seguit d’activitats esportives que es feien per donar ànim i generar caliu”, recorda Florensa de l’edició original del Trofeu Pedal Antifeixista. De fet, aquest trofeu és una competició hereva de la Jaca-Barcelona, una cursa ciclista de gran recorregut i d’una sola tirada que també havia organitzat El Diluvio els anys 1934, 1935 i 1936, i que se celebrava el 14 d’abril com un acte festiu més de commemoració de la República del 1931. En concret, la Jaca-Barcelona recordava la ruta que haurien d’haver fet uns militars el 1930 aixecats contra la monarquia d’Alfons XIII, però que van fracassar i van ser afusellats.
El Trofeu Pedal Antifeixista del 1937 no va ser una cursa especial i sovint va anar acompanyada d’activitats paral·leles a les ciutats on acabava cada etapa i en què la col·laboració de la gent va ser imprescindible. Més de vuitanta anys després, Florensa celebra haver-la rememorat: “La resposta de la gent és molt positiva. Tenim un grup de Facebook en què som gairebé 500 persones d’arreu dels Països Catalans i, de tant en tant, quedem per fer altres trobades ciclistes”. La idea de donar una segona vida al Trofeu Pedal Antifeixista li va arribar per casualitat, a través d’una cerca d’un blog d’internet on va descobrir-la. D’ideals clars i apassionat de la bici, Florensa ho va tenir clar: s’havia de commemorar la cursa. Va comptar amb el suport dels seus amics, aplegats sota la colla El Nervi de la Llibertat, als quals, tot i que no estan constituïts oficialment com a club, no els va faltar empenta per posar en marxa la iniciativa, que es finança principalment amb la quota que paguen els inscrits. “Organitzem la prova per a un màxim de quaranta participants, perquè si la volem obrir a més gent la cosa es complica pel que fa a logística i permisos”, explica Florensa, que recorda que enguany han comptat amb participants de fora del territori català: dos de Saragossa, a més d’un madrileny i un italià residents a Catalunya.
El Barça, la bicicleta i Montserrat
La colla ciclista El Nervi de la Llibertat va néixer el 2014. Carles Belda, músic sabadellenc i aficionat al ciclisme, va prometre que si el Barça (amb el Tata Martino) guanyava la Lliga pujaria a Montserrat amb bicicleta. Els blaugranes van empatar (1-1) contra l’Atlètic en l’últim partit al Camp Nou i el títol se’l van endur els matalassers. Belda, tot i que es podia escapolir de la seva promesa perquè el Barça no va ser campió, va pujar a Montserrat acompanyat de quatre amics i aquí va començar tot. Futbol, ciclisme i esport per recordar que, de vegades, fer esport pot ser també una excusa per no oblidar la nostra història.