29/04/2018

El perill d’un Gran Germà a la Xina

La distopia publicada el 1949 per George Orwell a la novel·la 1984 comença a fer-se realitat. En lloc de les telepantalles imaginades per Orwell, la tecnologia del big data fa menys explícit però cada cop més possible el Gran Germà que tot ho sap i tot ho controla, el líder d’un estat totalitari omnipresent que força els seus ciutadans a un conformisme absolut. A partir de demà, la Xina d’un Xi Jinping reforçat com a “líder suprem” i sense data de caducitat posa en marxa un sistema de control social que recorda massa aquell fals món feliç predit per l’escriptor i periodista anglès, un futur que ja és aquí. A la Xina, de manera explícita i desacomplexada. A partir d’ara, al gegant asiàtic les persones “no confiables” passaran a formar part d’una “llista negra” i per començar seran privades, per exemple, de poder comprar bitllets de tren o d’avió durant un any. Es penalitzaran els comportaments que s’entengui que difonen falses alarmes sobre terrorisme, els que viatgin amb documentació falsa, els que transportin objectes prohibits i els que es comportin de manera problemàtica o utilitzin bitllets caducats. No pagar impostos o multes i fumar en llocs no permesos també podrà abocar els xinesos a entrar en aquesta “llista negra”, que abans de la seva posada en marxa ja es considera que afectarà d’entrada més de 10 milions de persones, en un país, això sí, de 1.400 milions d’habitants.

Les lleis xineses obliguen els gegants tecnològics a facilitar dades dels seus usuaris i a emmagatzemar-les en servidors a dins del país. L’escàndol per l’ús de dades de Facebook a favor de la campanya del president nord-americà Donald Trump sembla un joc de nens al costat de l’aclaparador control que pot arribar a exercir l’estat xinès en un futur ben pròxim: el 2020 es calcula que ja estarà a ple rendiment la recopilació de dades sobre individus i empreses a partir dels registres de l’administració, les plataformes de venda online i tots els actors del big data.

Cargando
No hay anuncios

Si, com és previsible, el sistema resulta eficaç, costarà escapar a l’ombra allargada del Gran Germà tecnològic concebut per Xi Jinping, ja que aquest sistema de “crèdit social” que ara s’engega és una iniciativa personal seva. Una iniciativa que, sota l’eufemisme de la “cultura de la sinceritat”, amaga un indissimulat afany de penetració en la intimitat de les vides dels xinesos, una evident desconfiança cap a la llibertat individual.

L’objectiu de la Xina que somia Xi Jinping és que el seu capitalisme d’estat guiat pel Partit Comunista mantingui un control ferri del país: només els ciutadans lleials a les directrius oficials seran promocionats i podran accedir, per exemple, a estudiar a una bona universitat o a obtenir una bona feina, o rebran crèdit per adquirir un habitatge. Amb una llarga tradició de paternalisme totalitari, el Gran Germà xinès pensarà i decidirà per tots els seus ciutadans. Els que s’hi adaptin dòcilment no tindran problemes. Però els que s’hi mostrin crítics, amb idees i gustos propis, és a dir, els diferents, patiran càstig i marginació. El Gran Germà xinès comença demà a vigilar.