Cas Tsunami
Misc11/04/2024

Onada d'exiliats pel cas Tsunami: 7 dels 12 investigats marxen a l'estranger

El periodista Jesús Rodríguez anuncia que s'ha exiliat a Suïssa, l'endemà que ho fes públic Oleguer Serra

BarcelonaNous exiliats pel cas Tsunami Democràtic: l'empresari Josep Campmajó i Jesús Rodríguez Sellés, periodista de La Directa, s'han traslladat a viure a Suïssa, segons han anunciat aquest dijous. Ho han fet l'endemà que ho fes públic el membre de la Junta d'Òmnium Oleguer Serra. Com a la resta d'investigats en el marc de la causa a l'Audiència Nacional, el jutge Manuel García-Castellón li va donar aquest dimarts 24 hores perquè informés d'un domicili on ser localitzable, pas previ i imprescindible per poder citar-lo a declarar. Arribat aquest moment, i en cas que no es presentés, podria dictar contra ell una ordre de detenció. Tot plegat, quan falta un mes i mig per a l'aprovació definitiva de l'amnistia. I aquest moviment és un més d'una onada d’independentistes exiliats per aquest cas.

Almenys set dels dotze investigats per la causa de Tsunami són a l'estranger, i quatre d’ells s’hi han traslladat en els últims mesos. De fet, Rodríguez, que ha revelat nombrosos abusos policials i infiltracions en moviments sobiranistes i socials, és al país helvètic des de finals de l'any passat, segons ha confirmat l'advocat Dani Amelang en roda de premsa aquest dijous. En total, són fora de Catalunya el diputat republicà Ruben Wagensberg, l’activista d’Òmnium Oleguer Serra, el periodista Jesús Rodríguez i l’empresari Josep Campmajó. Se sumen a la secretària general d’ERC, Marta Rovira, des del 2018; a Jaume Cabaní, que va marxar a Bèlgica, i a l'expresident Carles Puigdemont, que és a la Catalunya Nord. Alhora, aquesta setmana el Tribunal Suprem també ha citat a declarar per videoconferència els dos imputats aforats a la causa: l'expresident i Wagensberg, els dos a l’exili. També hi ha un altre investigat que viu fora, el banquer suís Nicola Flavio.

Cargando
No hay anuncios

En canvi, hi ha altres encausats pel cas Tsunami que han optat per ara per una altra estratègia: quedar-se. El cap de l'oficina de l'expresident Puigdemont, Josep Lluís Alay, viu a Catalunya i es recupera de l'aneurisma que va patir el febrer passat. De la mateixa manera que l'empresari Oriol Soler, que també s'hauria quedat, i l'expolític i empresari Xavier Vendrell, que treballa pel president de Colòmbia i va i ve al país –el seu entorn assegura que sempre que l'han citat a declarar s'ha presentat–. Marta Molina també té previst seguir aquí de moment. Aquesta causa ja fa setmanes que fa preveure que pot esdevenir una fàbrica de presos polítics o exiliats abans que entri en vigor la llei d'amnistia.

"Preservar la llibertat"

La notícia sobre Rodríguez s'ha fet pública en una roda de premsa plena de representants d'entitats socials i sobiranistes aquest matí, l'endemà que el membre de la junta directiva d’Òmnium Oleguer Serra, en la mateixa situació d'investigat pel cas Tsunami, revelés el seu exili des de Perpinyà. A través d'un vídeo enregistrat, el periodista ha assenyalat que se'l persegueix per "fer la feina", atès que García-Castellón l'acusa de tenir informació de les mobilitzacions abans que es produeixin. Ha justificat la seva decisió d'exiliar-se perquè es troba davant d'un tribunal "conxorxat amb l'extrema dreta" i ha optat per l'alternativa: "Preservar la meva llibertat i l'exercici de la tasca de periodista des de l'exterior del país [...] per seguir lluitant". També ha afirmat que pretén "alçar la veu" tot i que hagi hagut de renunciar per ara a viure al seu barri amb la seva gent. Es compromet a continuar fent periodisme.

Cargando
No hay anuncios

La Guàrdia Civil el va situar entre els responsables de Tsunami Democràtic quan van interceptar unes converses del telèfon de Josep Lluís Alay, en què el periodista informava el cap de l'oficina de Puigdemont de les manifestacions que tindrien lloc l'octubre del 2019, una informació que Rodríguez explica que tenia per la seva feina. En tot cas, en el vídeo difós no s'ha estat de qualificar la persecució del jutge d'"esperpèntica", i ha dit que és un "missatge general per a navegants" dins d'una "causa general" contra l'independentisme. A més, en declaracions a Catalunya Ràdio, Rodríguez ha argumentat que intenta "posar distància" per defensar-se. "Molta gent que m'està contactant em diu que és una venjança", ha afegit en referència a les seves publicacions sobre infiltracions policials.

Cargando
No hay anuncios

L’escriptor i empresari gironí Josep Campmajó, investigat per la mateixa causa de l’Audiència Nacional, també ha fet públic avui el seu exili: “Fa 22 setmanes que estic exiliat a Suïssa. No és un exili voluntari, ens hi ha empès la repressió de l’estat espanyol i el seu sistema judicial al considerar que tots aquells activistes que hem format part de Tsunami Democràtic som considerats terroristes”, ha explicat en un missatge gravat. El vídeo l’ha difós un grup de suport, format per entitats, activistes i amics de Campmajó, que s’ha presentat avui mateix amb el compromís d’activar tota mena d’accions i mobilitzacions per acompanyar l’exiliat i recaptar fons: “La Caixa de Resistència cobreix els advocats dels represaliats, però el suport logístic i econòmic de l’exili l’hem d’assumir entre tots”, ha dit Tavi Casellas, coordinador del Consell Local de la República de Girona, informa Aniol Costa-Pau.

Cargando
No hay anuncios

Solidaritat

L'advocat de Jesús Rodríguez, Dani Amelang, ha explicat que en un primer moment el maig del 2023 se li deia que Rodríguez no estava investigat, mentre que arran de l'acord de Junts-PSOE, el 6 de novembre, hi havia un canvi amb la inclusió en la causa com a imputat. "Se l'inclou en el cas per la seva tasca de periodista", ha lamentat, justificant l'exili "davant el risc d'una detenció arbitrària". D'altra banda, el Grup de Suport a Jesús Rodríguez ha difós un manifest de solidaritat en què denuncien que aquesta causa suposa "emmordassar el lliure exercici" del periodisme, "criminalitzar la societat en moviment" en general i el dret d'autodeterminació de Catalunya en particular amb l'excusa del terrorisme. Per això, han exigit el seu arxivament i la fi de la persecució judicial i la repressió.

Cargando
No hay anuncios
Pancarta d'Òmnium a l'aeroport: "A Espanya, protestar és terrorisme"

El dia que s'ha fet públic l'exili de diversos dels investigats pel Tsunami, Òmnium ha penjat a l'aeroport del Prat una gran pancarta en anglès per denunciar la criminalització de la protesta a l'estat espanyol. "Estimat visitant, recorda que a Espanya protestar és terrorisme. Comporta't", diu.

"Que quedi clar a la gent d’aquí i a la gent de fora: a l’estat espanyol protestar pot ser terrorisme. La democràcia necessita que la gent protestem i ho continuarem fent!", diu l'entitat sobiranista en un missatge a X, amb el qual han difós l'acció.

L'aeroport va ser, precisament, un dels escenaris de les protestes del 2019 organitzades pel Tsunami Democràtic contra la sentència del judici el Procés.