LITERATURA
Misc09/05/2018

Poesia per reivindicar la llibertat d’expressió

Mircea Cartarescu, Bernardo Atxaga, Ben Brooks i Nuno Júdice al cartell del Barcelona Poesia

Laura Serra
i Laura Serra

Barcelona“Versos i més versos, perquè la poesia, avui més que mai, ens és necessària”, escriuen les directores del Barcelona Poesia, Mireia Calafell i Àngels Gregori. Així és que el to reivindicatiu marcarà la 28a edició del festival “perquè la poesia i la cultura no poden fer com si res”, van afegir en la presentació de la programació. El Barcelona Poesia convidarà 107 participants i acollirà 28 activitats gratuïtes del 10 al 16 de maig en catorze espais de Barcelona. Com és tradició encetarà la cita l’entrega del premi Jocs Florals -a Hilari de Cara per Quaderns del port - i la tancarà la nit al Palau de la Música, un recital en què el tema central serà la ciutat com a camp de batalla i de conquestes socials. Hi intervindran cinc escriptors d’orígens diferents i empremta urbana: la gironina Maria Cabrera, la portenya establerta a Nova York Marta Ana Diz, la britànica Hollie McNish, el polonès Adam Zagajewski i el palestí Najwan Darwish, a més de la dansa de Marina Mascarell.

Entre els noms internacionals més destacats hi ha el romanès Mircea Cartarescu, el portuguès Nuno Júdice i el xilè Raúl Zurita, que dialogarà amb el periodista David Guzman. Els diàlegs són una de les novetats del cartell i n’hi haurà amb diversos formats: el basc Bernardo Atxaga conversarà amb el valencià Josep Piera; la britànica Sasha Dugdale amb Jaume Subirana; Maria del Mar Bonet i Martirio pujaran juntes a l’escenari per celebrar els seus 50 anys com a artistes, al costat dels poetes Sebastià Alzamora i Juan Cobos Wilkins, i Josep Pedrals i la uruguaiana Lalo Barrubia compartiran No canteu victòria. Fins i tot hi haurà diàleg entre poetes catalans i francesos (Dolors Miquel, Marc Romera, Esther Tellermann i Philippe Beck).

Cargando
No hay anuncios

En el capítol més polític i reivindicatiu s’han programat propostes com Soc d’aquí. Soc estranger, una lectura en defensa dels autors perseguits i la llibertat d’expressió conduïda per David Fernàndez; el projecte Gosar poder, que unirà al carrer dues iniciatives comunitàries com la Riborquestra i Barris en Dansa al costat dels poetes Guim Valls i Llum Vidal; el recital T’estimaré sempre (que pugui), que“qüestionarà fins a quin punt l’amor romàntic explica la violència de gènere i la cultura de la violació”, de la mà de poetes com Biel Mesquida, Ben Brooks i Maria Isern, i el projecte Orgull de classe, que sorgeix dels instituts de la ciutat i convoca veus joves com Martí Sales i Maria Arnal. El Barcelona Poesia vol oferir “un ampli i eclèctic ventall de propostes poètiques que es fusionaran i combinaran”, diuen les directores. Del diàleg de la poesia amb altres disciplines en surten noms sorprenents com el cantant Leiva en un concert-lectura amb el madrileny Benjamin Prado; la performer de Singapur Deborah Emmanuelle; l’actor Héctor Alterio, que recitarà Como hace 3.000 años, i Lluís Homar i Clara Segura fent de Palau i Fabre i Jacqueline Picasso a l’espectacle Estimat Picasso.

També hi haurà homenatges a Maria-Mercè Marçal, Montserrat Abelló, Miquel Martí i Pol, Carles Santos -amb un recorregut que rememorarà l’acció Promenade Santos duta a terme el 1985- i fins i tot a l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, que celebrarà els seus 40 anys a través de deu poetes al Verger del Museu Frederic Marès, centre neuràlgic del festival.