Premis Nobel

Premi Nobel de medicina 2024: quan s'entrega i com seguir-lo

L'any passat, l'Acadèmia Sueca va premiar els pares de la vacuna contra la covid

Premis Nobel Medicina
ARA
03/10/2024
1 min

La Reial Acadèmia Sueca de les Ciències anunciarà el dilluns 7 d’octubre el guanyador (o guanyadors) del premi Nobel de medicina o fisiologia 2024. Serà a partir de les 11.30 h del matí, hora catalana.  

L’any passat, el premi Nobel de medicina o fisiologia va reconèixer la tasca de Katalin Karikó i Drew Weissman "pels seus descobriments sobre modificacions de bases de nucleòsids". Els dos premiats són considerats els pares de les vacunes d'ARN missatger que van fer possible la protecció de la gent gran i vulnerable durant la covid. La seva troballa va fonamentar el disseny de dues vacunes "efectives" contra la pandèmia de SARS-Cov-2. "Han salvat milions de vides i han previngut malalties greus en moltes més", va argumentar el jurat durant l'anunci del premi.

El guardó està dotat en 11 milions de corones sueques (al voltant de 950.000 euros), seguint les directrius que el creador del premi, Alfred Nobel, va deixar per escrit el 1895, un any abans de la seva mort. En aquell moment va fixar el premi en 31 milions de corones sueques, xifra que ha anat evolucionant segons la fluctuació del valor de la moneda. El primer Nobel de Medicina o Fisiologia es va entregar el 1901 a Emil Adolf von Behring  per haver descobert un sèrum contra la diftèria. Anys més tard, durant la Gran Guerra, se li va posar el sobrenom del salvador dels soldats pels seus treballs d'immunització contra el tètanus.

stats