L'Íbex-35 perd un 4,56% pel 'corralito' grec, la caiguda més important des de l'agost del 2012
Les borses d'arreu del món es desplomen davant la incertesa dels mercats, mentre que les primes de risc augmenten
BarcelonaForta reacció dels mercats en l'arrencada de la primera jornada de mercats oberts amb 'corralito' a Grècia. L'Íbex-35 ha registrat aquest dilluns la seva major caiguda des de l'agost del 2012, amb un retrocés del 4,56%. Les borses de tot el continent s'han enfonsat a l'apertura, mentre que les primes de risc dels països perifèrics s'han disparat. Transcorregudes unes hores, la tensió s'ha moderat, tot i que les caigudes d'alguns selectius i les alces de les primes de risc s'han notat al tancament de la jornada, amb valors generalment negatius.
Tots els valors de l'Íbex-35 han tancat la sessió amb perspectives negatives. Entre ells, els bancs han estat els més perjudicats per la incertesa dels mercats. Banco Popular ha registrat la caiguda més important, amb un retrocés del 7,1%, seguit pel Santander amb un 6,7% i BBVA, que ha perdut un 6,02% del seu valor. La jornada d'avui també ha castigat durament en les empreses constructores espanyoles, ja que Sacyr, OHL i FCC han baixat un 6,4%, un 6,1% i un 5,3%, respectivament.
La borsa espanyola ha obert la sessió caient un 5,25% de bon principi, tot i que els descensos després s'han moderat. Al migdia, la baixada era del 3,70%. El DAC, el sel·lectiu alemany, ha acabat caient un 3,56%, mentre que el Dow Jones ho ha fet de manera més moderada amb tan sols un 1,23%.
La prima de risc es dispara
El mateix ha passat amb la prima de risc, que tan aviat com ha començat el dia ha patit una pujada espectacular de 60 punts en pocs minuts. En concret, ha saltat dels 119 punts fins als 178 punts. Ara bé, al final de la jornada s'ha moderat i ha tancat amb 154,8 punts. Una pujada que, en qualsevol cas, segueix sent important.
La prima de risc –que mesura la diferència entre els interessos que els inversors exigeixen a Espanya i Alemanya pel seu deute– és un termòmetre de la confiança dels inversors en un país. Tot i que la majoria d'economistes han assegurat en les últimes setmanes que el que pugui passar a Grècia ja no contagiarà Espanya, com sí que va passar entre el 2010 i el 2012, el panorama és incert.