Barcelona"Les condicions no les posa qui demana ajuda". Així de contundent s'ha expressat Carles Puigdemont en les últimes hores en relació amb les negociacions sobre la investidura. Es tracta d'un avís a navegants dirigit al PSOE i a Sumar en un moment en què Junts –i també ERC– reclama accelerar els contactes per explorar un pacte d'investidura mentre des de Madrid es multipliquen les crides que els insten a renunciar a la unilateralitat a canvi de l'amnistia. "Em penso que algú es confon. No som nosaltres els qui necessitem suports per anar a la investidura", ha dit l'expresident a través de X.
El líder de Junts escrivia aquest missatge després que aquest diumenge, en una entrevista a La Vanguardia, Yolanda Díaz afirmés que a l'amnistia només s'hi podrà arribar després d'un "pacte històric" i "sense unilateralitat". "Quan una part s'asseu a negociar ja està renunciant a la unilateralitat", va dir la vicepresidenta espanyola i cap de files de Sumar, que va ser precisament l'encarregada d'obrir la negociació amb Puigdemont amb una reunió a Brussel·les a principis de setembre. "Quan algú aposta pel diàleg, això no encaixa amb la unilateralitat", ha reiterat aquest mateix dilluns en roda de premsa el portaveu de Sumar, Ernest Urtasun.
¿I què en diu Esquerra? La portaveu dels republicans, Raquel Sans, ha assegurat que Esquerra "no renuncia a cap via democràtica", però ha deixat clar que "prioritza la via de la negociació". I és que ERC ja va fer un moviment en aquesta línia l'any 2021, prèviament a la concessió dels indults per part del govern espanyol: en un article a l'ARA, el president d'ERC, Oriol Junqueras, es va posicionar a favor de "l'acord i el pacte" (la via escocesa, en va dir) i va rebutjar "altres vies que no són viables ni desitjables".
L'opinió dels socialistes
Aquests missatges també arriben des de les files socialistes. Si fa uns dies era l'expresident de la Generalitat José Montilla qui demanava a "qui vulgui parlar d'amnistia" un compromís de "no realitzar els mateixos fets" que el 2017, aquest matí ha estat el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, qui ha remat des de Barcelona en aquesta mateixa línia. I ha fet valdre el paper del PSOE per allunyar un escenari com el de l'1-O: "De la Catalunya de la tensió hem passat a la Catalunya de la convivència, i aquest és l’èxit del PSOE [...]. Hem superat la tensió insuportable del 2017, i en el pacte i el diàleg hi serem sempre", ha afegit.
El ministre, però, no ha volgut revelar com estan les negociacions per a la investidura amb els partits independentistes: "Han de ser discretes i els acords, públics". Tant ERC com Junts han deixat clar aquest cap de setmana que les converses no van bé. I el mateix Puigdemont, al voltant del qual gira tota la negociació, adverteix tant el PSOE com Sumar que les exigències no poden ser bidireccionals. "Tens tot el dret a discutir les condicions i a negociar-les, només faltaria. Com quan vas al banc a demanar un crèdit: pots negociar si hi ha un període de carència i el tipus d’interès que et proposen. Però no li pots posar condicions i demanar que renunciï a cobrar interessos", ha dit.
Garamendi expressa el seu rebuig a l'amnistia després de reunir-se amb Feijóo
Abans que Pedro Sánchez es pugui sotmetre a un debat d'investidura, la setmana que ve ho farà el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, que continua amb la seva ronda de contactes. Unes trobades, però, que giren al voltant del que negocia el líder del PSOE amb l'independentisme. Aquest dilluns, Feijóo s'ha reunit amb el president de la CEOE, Antonio Garamendi, i el de CEPYME, Gerardo Cuerva. A la sortida, Garamendi ha expressat el seu rebuig a l'amnistia i ha defensat un acord de govern entre el PP i el PSOE perquè creu que seria "bo" pel país.
"S'està parlant d'amnistia. Estem d'acord? No", ha contestat quan se li ha preguntat sobre la intenció de la líder de Sumar, Yolanda Díaz, d'aconseguir un acord amb els agents socials sobre aquesta qüestió. El PP explica que Feijóo ha traslladat a Garamendi i Cuerva la seva preocupació pel moment "difícil" que travessa Espanya per la "tensió motivada" per les negociacions de Pedro Sánchez amb l'independentisme.