Picabaralla entre Puigdemont, PP i C's per la confidencialitat del suplicatori

L'expresident critica els eurodiputats dels dos partits per pronunciar-se sobre el seu cas

Puigdemont qüestiona que l'eurodiputat de C's que presideix el comitè del suplicatori respecti la confidencialitat
i Júlia Manresa Nogueras
14/01/2021
3 min

Brussel·lesCarles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí han comparegut aquest dijous al comitè d'Afers Legals de l'Eurocambra en la vista del suplicatori que va elevar el Tribunal Suprem per retirar-los la immunitat parlamentària i poder continuar el judici a Bèlgica sobre les seves extradicions. Hi han acudit "molt tranquils", en paraules de l'expresident just abans d'entrar a la sala. Però els tres eurodiputats s'han cuidat d'anar gaire més enllà d'aquestes declaracions, emparant-se en la confidencialitat obligatòria de tot el que passi dins la sala i obrint així el debat sobre qui respecta o no el procés després que el president del comitè, l'eurodiputat de Ciutadans, Adrián Vázquez, i l'eurodiputat del PP, Esteban González Pons, sí que hagin fet declaracions sobre el cas. La vista s'ha acabat convertint en una picabaralla sobre qui respecta o no les normes del suplicatori.

Abans que comencés la sessió, Vázquez ha fet una roda de premsa en què ha assegurat que la negativa de la justícia belga a extradir l'exconseller de Cultura, Lluís Puig, per considerar que el Tribunal Suprem no era la instància competent per tramitar la seva euroordre "no té res a veure" amb el cas dels tres eurodiputats de Junts.

Aquest és precisament un dels principals arguments que esgrimeixen els tres eurodiputats independentistes perquè es rebutgi el suplicatori. Per això, abans d'entrar a la sala, Puigdemont ha posat en dubte que Vázquez respecti les normes de confidencialitat: "Jo sí que la respectaré, si altres membres consideren que no ho han de fer és la seva responsabilitat, no la meva", ha etzibat l'expresident. L'entorn de l'expresident qüestiona la neutralitat de l'eurodiputat de Cs, tenint en compte que no fa declaracions similars sobre la resta d'eurodiputats d'altres nacionalitats que també han de superar el suplicatori.

Vázquez no ha trigat a respondre a través de Twitter: "Que jo digui que una sentència d'un tribunal belga no afecta al procés parlamentari dels suplicatoris no és informació confidencial. Ho sap qualsevol que conegui i respecti la separació de poders i el reglament del Parlament Europeu".

L'altre eurodiputat que ha fet declaracions a la sortida de la reunió ha sigut el popular Esteban González Pons, que ha revelat que dins la sala sí que s'ha produït el debat sobre la competència del Tribunal Suprem. Val a dir que no està prohibit fer declaracions sobre el posicionament polític de cada partit, però sí sobre el procés i el que passa dins la sala. El parlamentari popular s'ha mostrat convençut que "hi ha una àmplia majoria dins el comitè favorable a la concessió del suplicatori perquè aquest no és un judici polític". Pons ha defensat que la immunitat parlamentària serveix per protegir la institució i no els seus membres: "Els fets no estan relacionats amb la seva condició de membres del Parlament Europeu i l'altre partit independentista és soci preferent del govern d'Espanya; per tant, em sembla molt obvi que no hi ha persecució i, per tant, que cal donar tràmit a la petició del Suprem".

Puigdemont també ha respost a aquestes declaracions a través d'una piulada en anglès en què, amb ironia, li demana a Vázquez si té alguna cosa a dir davant la vulneració de les normes de confidencialitat per part de González Pons.

Després de cada compareixença s'hauria d'haver produït un debat cas per cas, però com que no ha donat temps perquè en total s'han allargat unes tres hores (cadascú tenia 45 minuts) el debat es produirà aquest divendres al matí. Una vegada conclòs, el ponent, l'ultraconservador búlgar Angel Dzhambazki, haurà d'elaborar els tres informes sobre cada cas en què farà la proposta sobre si se'ls ha de retirar o no la immunitat parlamentària. Després hauran de debatre sobre els informes i votar-los. Per això, no es preveu que s'acabi tot el procés fins a la primavera.

Part de l'estratègia dels eurodiputats independentistes és la d'al·legar que durant el procés del suplicatori s'han donat "irregularitats" o no s'han respectat els seus drets, cosa que els permetria portar el cas al Tribunal de Justícia de la Unió Europea. D'aquí la insistència amb el respecte a la confidencialitat. Segons els independentistes de Junts també és una irregularitat que hi hagi el mateix ponent per als tres eurodiputats i que aquest sigui del mateix grup parlamentari que Vox, partit que és acusació popular en la seva causa.

stats