Misc02/01/2020

Què significa la decisió cautelar del jutge belga sobre les euroordres de Puigdemont i Comín?

La mesura haurà de ser revisada pròximament pel magistrat que s'encarrega de l'extradició

Ernesto Ekaizer
i Ernesto Ekaizer

MadridUn jutge belga, Patrick Gaudius, ha adoptat la mesura cautelar de suspendre la tramitació de l'euroordre que pesava sobre Carles Puigdemont i Toni Comín des del 14 d'octubre. Però, què significa exactament? Bàsicament, que un jutge diferent del que s'encarrega del cas de l'extradició ha considerat que amb les dues resolucions del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) del 19 de desembre –sobre la immunitat d'Oriol Junqueras– i del 20 de desembre –anul·lació del rebuig a les mesures cautelaríssimes sol·licitades per la defensa de Puigdemont i Comín al juliol contra el Parlament Europeu per haver acceptat una llista d'eurodiputats electes procedents d'Espanya sense els seus noms– tots dos disposen d'immunitat.

Cargando
No hay anuncios

Per tant, que no es pot anar penalment contra ells –euroordre– sense sol·licitar abans una autorització prèvia –suplicatori– al Parlament Europeu. La decisió del jutge belga a càrrec de la situació personal de tots dos és cautelar. Què vol dir? Que no ha resolt arxivar l'euroordre, és a dir, desestimar-la o rebutjar-la.

Quin paper han tingut les parts en aquesta decisió cautelar? Cap. Ha sigut una resolució d'ofici. I això malgrat que la Fiscalia del Suprem havia sol·licitat al magistrat instructor, Pablo Llarena, el 23 de desembre que es dirigís al jutge belga encarregat del cas, Jan Coppens, per demanar la suspensió del procediment d'euroordre-extradició.

Cargando
No hay anuncios

Els quatre fiscals del Procés sol·licitaven a Llarena: "Que es comuniqui de manera immediata a l'autoritat d'execució de Bèlgica la remissió al Parlament Europeu de la sol·licitud de suspensió de la immunitat, amb la intenció que deixi sense efecte els terminis per a la resolució del lliurament fins que el Parlament Europeu decideixi sobre la petició".

El jutge Coppens havia convocat –el 16 de desembre– una nova audiència el 3 de febrer vinent per donar temps fins a saber les decisions del TJUE. Conegudes ràpidament el 19 i 20 de desembre dues resolucions de les tres pendents –encara en queda una de Puigdemont i Comín sobre el problema de fons–, la Fiscalia del Suprem temia un arxivament de l'euroordre i per això sol·licitava una suspensió o l'ajornament.

Cargando
No hay anuncios

Però aquesta comunicació només la va traslladar el magistrat Llarena a les parts el mateix 23 de desembre. No consta que fes una sol·licitud als fiscals a Bèlgica. Fonts jurídiques assenyalen que el jutge Coppens ja havia anunciat que es reincorporaria en els pròxims dies després d'agafar-se vacances. Per tant, serà en aquest moment quan haurà de decidir si rebutja l'euroordre ara suspesa cautelarment.