Misc06/12/2015

Quines competències tenen les regions a França?

Aquesta divisió administrativa té poders, en alguns casos exclusius, en matèries tan importants com el transport, l’educació, el desenvolupament econòmic, la cultura i el medi ambient

Alícia Sans
i Alícia Sans

ParísLes regions, els departaments, els cantons i les comunes són els quatre nivells administratius en els quals es divideix el territori francès. I els francesos han anat aquest diumenge a les a les urnes per votar, en primera volta, els seus futurs consellers regionals, repartits en el nou mapa de regions –que les redueix de 22 a 13.

Aquesta divisió administrativa té competències, en alguns casos exclusives, en matèries tan importants com el transport, l’educació, el desenvolupament econòmic, la cultura i el medi ambient. A la pràctica, però, la majoria dels francesos ho desconeixen. Més enllà de la victòria històrica del partit xenòfob Front Nacional (FN) en la primera volta de les eleccions, repassem quins poders tenen les regions franceses.

Cargando
No hay anuncios

Transport

És la primera partida pressupostària de les regions. L’any 2014 es van gastar més de 7.000 milions d’euros, investits principalment en els transports ferroviaris regionals (TER) i les línies d’alta velocitat (LAV). Però una part d’aquest pressupost també va dedicat al transport marítim, a la creació de canals i ports fluvials i als aeròdroms civils. La regió també té competències en matèria de condicionament i d’explotació de ports comercials i de pesca.

Cargando
No hay anuncios

La reforma territorial de 2014 dóna dues noves competències a aquesta organització territorial: la dels transports escolars, fins ara a càrrec dels departaments, i la gestió dels serveis de transport en zones no urbanes, els anomenats TAD ('transport à la demande').

L’educació i la formació professional

Cargando
No hay anuncios

Mentre que les escoles són competència dels departaments, els instituts ho són de les regions. Així doncs, aquestes s’ocupen de la construcció i el funcionament dels centres d’educació secundària, però també dels centres d’educació especial, escoles de formació marítima i d’ensenyament agrari.

El consell regional també és responsable de la definició i l’aplicació de les polítiques de formació professional. De fet, amb 4.500 milions d'euros l’any, les regions representen la segona font de finançament per a la formació professional –per darrere de les empreses–, juntament amb l'estat.

Cargando
No hay anuncios

El desenvolupament econòmic

El pressupost d’aquesta partida representa 2.000 milions d’euros a l’any. Després de l’aprovació de la llei NOTRe (nova organització territorial de la República) al juliol, les regions tenen competència exclusiva en matèria econòmica en aquesta àrea. De fet, és l’única divisió administrativa que pot acordar ajudes directes a les empreses.

Cargando
No hay anuncios

El desenvolupament de les indústries, el suport a les petites i mitjanes empreses, així com a l’ensenyament superior, a la investigació i a la innovació són alguns dels principals eixos que estructuren l'acció de les regions per al desenvolupament econòmic.

La cultura i el turisme

Pel que fa a les competències culturals, les regions dirigeixen principalment els fons regionals d’art contemporani (FRAC), les biblioteques, els museus i els arxius regionals. Quant al turisme, aquesta divisió administrativa defineix els objectius del desenvolupament turístic regional i coordina les iniciatives públiques i privades pel que fa al desenvolupament, promoció i informació turístiques.

El medi ambient

La protecció de la biodiversitat, la gestió dels residus, sobretot els industrials i aquells considerats com a perillosos, així com la lluita contra la contaminació atmosfèrica són algunes de les matèries a càrrec de les regions en termes mediambientals.