El diari 'The Sun' publica una foto amb la reina Elisabet fent la salutació dels nazis del 1933
Buckingham no desmenteix la seva autenticitat i titlla l'ús de la imatge de "decebedor"
BarcelonaEl tabloide 'The Sun' treu aquest dissabte a la portada una fotografia de la reina Elisabet II fent de petita la salutació nazi, fet que ha causat el malestar del Palau de Buckingham, que ha qualificat la publicació de "decebedora".
La instantània, que cobreix tota la portada del diari sensacionalista britànic, està datada el 1933 als jardins del castell de Balmoral, a Escòcia, i hi apareix la reina, que llavors tenia set anys, amb la seva mare, Elisabet; seva germana, la princesa Margarida, i el seu oncle, el príncep Eduard.
La foto va ser extreta d'un film pres a l'estiu, quan la família passava les vacances al castell, i en la cinta la reina mare també fa la salutació nazi, encara que es desconeix com el diari va tenir accés a la filmació, de 17 segons de durada.
Després de la publicació, un portaveu del Palau de Buckingham ha dit avui que és "decebedor que un film, pres fa vuit dècades i aparentment l'arxiu personal de la família de la reina, fos obtingut i explotat d'aquesta manera".
En les imatges es veuen les petites princeses jugar i ballar al jardí amb un gos i es veu també el seu oncle, llavors príncep de Gal·les i que després es va convertir en el rei Eduard VIII, fins que va abdicar el desembre del 1936 per casar-se amb la divorciada nord-americana Wallis Simpson, amb qui va viure després a París.
"Molta gent veurà aquestes imatges en el moment i context apropiats. Aquesta és una família jugant i per un moment fent referència a un gest que molts devien haver vist en les notícies", ha afegit el portaveu del Palau de Buckingham.
"Ningú en aquest moment tenia idea de com evolucionaria [el nazisme]. Implicar qualsevol altra cosa és enganyós i deshonest", ha destacat el portaveu, i ha afegit que el servei de la reina i la seva dedicació a favor del benestar del país durant la II Guerra Mundial i els 63 anys en què ha construït "relacions entre països i pobles parlen per si sols".
El Regne Unit sent gran admiració pel pare d'Elisabet II, el rei Jordi VI, perquè durant la Segona Guerra Mundial va decidir no marxar de Londres durant els bombardejos nazis i va optar per quedar-se a la capital amb la família.
Però la figura d'Eduard VIII és molt polèmica per l'aparent simpatia amb Adolf Hitler, amb qui fins i tot va tenir una trobada a Munic el 1937, dos anys abans del començament de la guerra.