La neerlandesa que ha guanyat medalles en 5 Jocs diferents, un campió que ha superat el càncer i la decepció de Shiffrin: els apunts dels Jocs de Pequín 2022
Valieva s'ha convertit en la primera patinadora a fer un quàdruple salt en uns Jocs Olímpics
BarcelonaFutur i passat, unides en el present. Dues dones han enlluernat en la tercera jornada dels Jocs de Pequín. La russa de 15 anys Kamila Valieva arribava disposada a fer història i, de moment, ja ha sumat el seu primer or en la competició per equips de patinatge artístic. En la competició de patinatge de velocitat, la neerlandesa de 35 anys Ireen Wust ha guanyat la seva dotzena medalla olímpica. Dues generacions, la mateixa passió olímpica. I tot, el dia que una de les grans favorites per brillar als Jocs, la nord-americana Mikaela Shiffrin, s'ha endut una decepció. Aquests són els noms del dia:
El vol històric de Kamila Valieva
Rússia ha guanyat la primera medalla en patinatge artístic dels Jocs, en la prova per equips, gràcies a l'exercici lliure de Kamila Valieva i l'espectacle en parelles d'Anastasia Mishina i Aleksandr Galliamov. Malgrat que en l'espectacle de dansa lliure els millors han sigut els nord-americans Madison Chock i Evan Bates, els russos han sumat 74 punts i han aconseguit l'or per davant dels Estats Units (65) i els japonesos (63). El Canadà, campió el 2018, ha acabat en la quarta posició, per davant dels amfitrions xinesos.
Totes les mirades han acabat centrades en Valieva, una noia de 15 anys de Kazan. La tàtara arribava en forma després de sorprendre tothom amb els seus salts eterns. Malgrat una imatge de fragilitat al ser tan menuda, Valieva clava uns salts que mai cap dona havia fet abans. Al ritme del Boléro de Ravel, música unida per sempre més als concursos de patinatge olímpics des de l'etern exercici dels britànics Jayne Torvill i Christopher Dean el 1984 a Sarajevo, Valieva s'ha convertit en la primera dona a aconseguir fer en uns Jocs un quàdruple salt. De fet, com ja va fer als Europeus, n'ha fet dos. Aquí pots llegir la seva història.
Wust, sis medalles d'or olímpiques
La neerlandesa Ireen Wust ha sigut una de les grans protagonistes de la jornada. Amb 35 anys, Wust ha guanyat la sisena medalla d'or de la seva carrera a l'imposar-se en els 1.500 metres de patinatge de velocitat. Aquesta és la dotzena medalla olímpica d'una dona admirada als Països Baixos, el país on el patinatge més s'estima. A més, s'ha convertit en la primera dona a guanyar cinc medalles d'or en cinc Jocs Olímpics diferents, ja siguin d'Estiu o d'Hivern.
Amb un temps d'1:53.28, Wust ha establert un nou rècord olímpic a l'imposar-se per davant de la japonesa Takagi Miho i la també neerlandesa Antoinette de Jong, que ha aconseguit el bronze amb un temps d'1:54. Als seus 35 anys, aquesta és la temporada del comiat de Wust. La neerlandesa ja va guanyar aquesta distància fa dotze anys als Jocs de Vancouver, i fa quatre, a Pyeongchang, va ser plata. Fa 16 anys, als Jocs de Torí, ja havia estat tercera quan era una adolescent.
A la pista curta de patinatge, la patinadora italiana Arianna Fontana ha aconseguit la desena medalla olímpica en guanyar la prova dels 500 metres, esdevenint la dona amb més medalles a uns Jocs de la història en patinatge de pista curta.
Feuz brilla en un descens en què Clarey guanya medalla amb 41 anys
El suís Beat Feuz per fi ha guanyat l'or olímpic. Amb 34 anys, l'esquiador ha guanyat la prova reina de l'esquí alpí, el descens, a l'exigent pista de Yanqing, davant del veterà francès de 41 anys Johan Clarey i l'austríac Matthias Mayer, tercer. Feuz havia guanyat les últimes quatre edicions de la Copa del món de la disciplina, però li faltava un or olímpic com aquest. Avui ha completat el circuit, amb sortida a 2.179 metres d'altitud i un desnivell de 894, en un minut, 42 segons i 69 centèsimes. Tot just una dècima menys que Clarey, que s'ha convertit en el medallista olímpic de més edat en la història de l'esquí alpí. Mayer, doble campió olímpic, no ha pogut guanyar el tercer or olímpic de la seva carrera.
Decepció de Shiffrin el dia que Núria Pau fa història
La sueca Sara Hector ha guanyat l'or olímpic en la prova gegant, en una prova marcada per la decepció de la vigent campiona, la nord-americana Mikaela Shiffrin. Hector, de 29 anys, ha donat als suecs tot just el segon or de la història en aquesta disciplina després del que va aconseguir Pernilla Wiberg a Albertville el 1992. En aquesta prova, la catalana Núria Pau ha fet història al poder debutar en uns Jocs. Pots ampliar la notícia aquí.
El gegant, però, serà recordat per la decepció de Shiffrin. Als 26 anys, l'esquiadora de Colorado porta dos ors olímpics i sis Mundials i ha guanyat tres vegades la general de la Copa del Món, competició en què suma 73 victòries. Però avui ha fet una errada gens habitual en ella, al saltar-se la setena porta durant el primer descens, moment en què ha quedat eliminada. "Estic molt decebuda, la meva cursa ha durat tot just cinc portes", ha dit a l'acabar, quan pensava que la porta que s'havia saltat era la cinquena.
Parrot, un or després de superar el càncer
Al concurs de snowboard de slopestyle, el canadenc Max Parrot ha guanyat la medalla d'or amb 27 anys. Un triomf emotiu, ja que Parrot va superar no fa gaire un càncer. El canadenc ha superat amb un total de 90,96 punts el xinès Su Yiming, de 17 anys. El 2019 Parrot va abandonar la competició durant sis mesos lluitant contra la malaltia, i va retornar a les pistes a inicis del 2010.