Sabadell

El Sabadell es fortifica i diu 'no' al BBVA

El consell de l'entitat catalana, presidida per Josep Oliu, rebutja la proposta d'absorció

Josep Oliu, president del Banc Sabadell.
07/05/2024
4 min

BarcelonaEl Banc Sabadell va néixer el 1881, i l’entitat no té intenció d’acompanyar aquesta data amb la del 2024 com a any en què va desaparèixer. És la principal conclusió de la transcendental reunió del consell d’administració que ha tingut lloc des d'aquest migdia a Madrid per valorar l’oferta de compra del BBVA.

El màxim òrgan del banc català amb seu a Alacant ha decidit rebutjar la proposta del BBVA perquè entén que crearà més valor per als accionistes en solitari. La reunió ha començat cap a les 11.00 hores d'aquest matí i s'ha allargat fins a les 18.50 hores. Tot i que inicialment fonts properes al banc català parlaven d'una decisió unànime, portaveus de la mateixa entitat han corregit aquest extrem.

"El consell considera que la proposta infravalora significativament el projecte del Banc Sabadell i les seves perspectives de creixement com a entitat independent. El consell confia plenament en l'estratègia de creixement del Banc Sabadell i en els seus objectius financers, i és de l'opinió que l'estratègia del Banc Sabadell com a entitat independent generarà un major valor per als seus accionistes", ha manifestat el banc català davant la CNMV.

El Sabadell també ha anunciat als seus accionistes –que podien veure l'oferta del BBVA com una ocasió de fer caixa– que repartirà uns 2.400 milions d'euros en dividends els dos pròxims anys a compte dels resultats del 2024 i el 2025.

El BBVA va fer públic dimecres passat els termes de la seva oferta al Sabadell: tres consellers (un dels quals per fer de vicepresident), manteniment de la seu corporativa del Sabadell a Sant Cugat del Vallès i meritocràcia a l’hora de conformar els equips. Tots aquests termes ja existien en l’intent fallit del 2020, però aquesta vegada millorava l’oferta econòmica. Després de la forta millora en termes de rendibilitat del banc que presideix Josep Oliu en els últims tres anys, el BBVA oferia ara una acció del BBVA per 4,83 del Sabadell. “És el doble del que oferien el 2020”, resumien fonts financeres. 

L’oferta del BBVA no convencia el Sabadell per diferents motius i, en primer lloc, hi havia justament el preu: l’oferta del banc d’origen biscaí donava 2,26 euros per acció, quan el 29 d’abril estaven a 1,74 euros. Aquesta prima del 30% no ha impressionat els directius del Sabadell, que són molt conscients que l’octubre del 2020 les accions estaven per sota de 30 cèntims, i poden presumir de la pujada borsària més important de tota la banca espanyola, una pujada que, segons diversos bancs d’inversió, s’ha de mantenir encara que el banc segueixi en solitari. 

"El Sabadell és un banc supervivent dels de la seva mida, ve d'anys molt difícils, amb la crisi financera, el Procés, el TSB o la covid, i ara viu un moment dolç; això els agafa a contrapeu", afegeix una altra veu per explicar com ho veu la cúpula del banc català.

Les fonts consultades per l’ARA expliquen que, en els últims dies de reflexió, Oliu ha dedicat més temps a forjar un argumentari que no pas a prendre una decisió que va tenir clara ben aviat i que era contrària a acceptar l’oferta. Aquest relat està adreçat sobretot als accionistes, atès que entre la ciutadania catalana hi ha un cert consens que la venda és un perjudici, pels llocs de treball que es perdrien, per la pèrdua d’un centre de decisió català i per l’adeu a una de les empreses més grans del país.

L’argumentari de cara als accionistes inclou aspectes de pes relatius al BBVA. De la segona entitat espanyola per actius s’adverteix que està molt exposada a Mèxic (el mercat d’on ve la major part del seu benefici i que eventualment podria patir una crisi econòmica) i a Turquia, un país que ofereix poques garanties en termes econòmics, amb una inflació desbocada i una moneda en constant caiguda de valor. També s’apunta que la rendibilitat del BBVA a Espanya dista molt de ser alta. 

Les crítiques no acaben aquí, i des del banc vallesà també recorden que Carlos Torres, president del BBVA, corre el risc de veure’s esquitxat pel cas Villarejo, un extrem que durant anys s’ha comentat a la banca espanyola. En el comunicat fet públic davant el regulador borsari, el Sabadell s'ha permès un únic retret públic: "La caiguda significativa i la volatilitat del preu de l'acció del BBVA en els últims dies genera una incertesa addicional sobre el valor de la proposta".

Val a dir que les veus empresarials més convençudes que la compra es portarà a terme perquè el Sabadell no podrà convèncer els seus propis accionistes (on els principals actors són fons d’inversió internacionals i el financer mexicà David Martínez) admeten que la competència pot ser un factor decisiu. A finals del 2023, segons dades del Banc d’Espanya, la concentració al sector financer ja era tan acusada que entre CaixaBank, el BBVA, el Sabadell i el Santander tenien un 85% del sector. Si l’operació es fes, seria difícil negar que al sector hi ha una competència correcta per no perjudicar els clients.

Un escenari incert

La negativa del Sabadell a una fusió negociada, però, no suposa la fi de l'operació que ambiciona el BBVA. L'entitat basca pot optar per llançar una oferta pública d'adquisició (opa), de manera que se saltaria el consell d'administració del banc català i s'adreçaria directament als accionistes. Però aquest és un camí incert. Fonts financeres expliquen a l'ARA que està comprovat que les fusions són molt més complicades de fer pel que fa a equips, sistemes i cultura corporativa quan s'opta per aquesta fórmula, òbviament més agressiva que la d'una compra pactada.

Tampoc és fàcil predir quina resposta donarien els accionistes a l'opa, que podria derivar en un escenari en el qual el BBVA es convertís en accionista de referència del Sabadell, però sense tenir una posició majoritària, cosa que obriria la porta a una guerra per la governança del banc.

Des del Banc Sabadell recorden, però, que a Espanya no s'ha fet cap compra de bancs per la via d'una opa i que l'entitat d'origen basc sempre ha mantingut que volia fer una aproximació amistosa.

El BBVA haurà de decidir ara si millora la seva primera proposta o tria la via de l'opa. Aquest mateix dilluns al vespre, l'entitat que dirigeixen Torres i Onur Genç ha emès un lacònic comunicat sobre la decisió del Sabadell: "Lamentem que el consell del Banc Sabadell hagi rebutjat una oferta tan atractiva".

stats