Meteo
Misc02/11/2024

Mazón accepta l'oferiment de Sánchez i implica el govern espanyol en la gestió de la crisi

El president valencià recull el guant del cap de l'executiu espanyol: "Si necessita més recursos, que els demani"

MadridQuatre dies després de les inundacions que han devastat el País Valencià, milers de persones –prop de 100.000 persones ja s’han registrat com a voluntaris– han tornat a les zones més danyades per contribuir a habilitar un lloc on viure per als veïns. Tota ajuda és poca: en major o menor grau, 69 poblacions de València han sofert els danys de la gota freda. Aquesta és una de les poques dades que el govern valencià ha donat perquè, durant bona part del dia, ha imperat el mutisme. Només s’ha actualitzat el balanç de víctimes mortals un cop i el fatídic recompte s’enfila fins a les 210 confirmades al País Valencià (si bé Pedro Sánchez havia parlat al matí de 211). Si es es tenen en compte les defuncions a Castella-la Manxa (2) i Andalusia (1), almenys han mort 214 persones a causa del temporal.

D’estimacions de persones desaparegudes, però, la Generalitat Valenciana no ha dit ni una paraula. Els equips d’emergències continuen aquest dissabte buscant desapareguts, ara en pàrquings i soterranis de grans dimensions; llocs on fins ara no s’hi havia pogut accedir. La bona notícia del dia: s’ha pogut rescatar una dona atrapada en un pas subterrani a Benetússer. 

Zona 0 de la DANA del País Valencià
Cargando
No hay anuncios

Tot plegat en enmig d’un estira-i-arronsa polític entre Pedro Sánchez i Carlos Mazón. El president espanyol havia afirmat aquest matí que si la Generalitat Valenciana necessitava més recursos, “el que ha de fer és demanar-ho”. I Carlos Mazón, que ha admès que el País Valencià passa “pel pitjor moment” de la seva història, ha respost anunciant la creació de cinc grups de resposta immediata coordinats per diversos consellers i als quals vol que s’incorporin alguns ministres. 

El govern espanyol no ha volgut retirar les competències a l’executiu autonòmic i ha recollit el guant fent un pas endavant. Fonts de la Moncloa han confirmat que els ministeris sol·licitats –Sanitat, Drets Socials, Habitatge, Treball, Empresa, Transports i Interior– hi participaran, ja sigui amb presència dels mateixos ministres o amb secretaris d’estat o càrrecs tècnics.

"Resposta immediata"

El president valencià ha proposat cinc grups, la incorporació de set ministres i el cap de l’estat major de la Defensa –aquest extrem, però, la Moncloa ho ha descartat– i ha reclamat un reguitzell de mesures a l’Estat. Entre elles, ajudes per reconstruir habitatges i infraestructures, compensacions a autònoms i agricultors, i un dard enverinat: modificar el protocol de notificació i comunicació d’alertes de l’Agència Espanyola de Meteorologia (Aemet). Una manera, doncs, de compartir les responsabilitats del desastre. 

Cargando
No hay anuncios

“Totes aquestes peticions es fan dins del marc de la cogovernança i l’estat autonòmic. Hem de demostrar la fortalesa de les institucions”, ha subratllat el president de la Generalitat Valenciana en una compareixença que s’ha produït quatre hores més tard del que estava prevista, i sense que s’hagin celebrat les dues reunions del Centre de Coordinació Operativa Integrada (CECOPI) que estaven programades per a la jornada d’aquest dissabte. Fonts de la Moncloa reiteren que continuaran transferint “tots els recursos humans, logístics i econòmics que calgui”.

Sánchez havia deixat clar aquest matí que no tenia la intenció de “reemplaçar” l’administració autonòmica. “No, cal donar-li suport i ajudar-la amb recursos i orientació tècnica. Aquesta és la manera més ràpida i eficaç d’actuar. Això és l’únic que ens hauria de preocupar”, ha manifestat en una compareixença a la Moncloa, en la qual ha anunciat l’enviament de 5.000 militars més i 5.000 policies i guàrdies civils. 

El debat competencial plana des que la DANA va arrasar molts punts del País Valencià i protagonitza la batussa política que es deriva de la tragèdia. Ja hi ha actors que reclamen la dimissió de Mazón per haver reaccionat tard als avisos de l’Agència Espanyola de Meteorologia, però Sánchez ha matisat que “ja hi haurà temps de mirar enrere i depurar responsabilitats”. Això sí, el cap de l’executiu de l’Estat ha deixat caure que s’han produït “negligències”.

Cargando
No hay anuncios

El PP assenyala la Moncloa

La determinació de Mazón per liderar la gestió de la crisi contrasta amb els missatges que envia Alberto Núñez Feijóo, que en una piulada a X ha suggerit que el govern espanyol no està actuant. En canvi, el president valencià, davant les seves peticions, s’ha mostrat esperançat que l’executiu de l’Estat “estarà a l’altura com ho ha estat fins ara”. 

A Génova aquest matí havien elaborat un document que culpava Sánchez de no haver agafat les regnes. “No hi ha límit temporal per declarar l’estat d’emergència”, diu el PP, que considera que el president espanyol “hi és a temps, encara que sigui amb retard”, segons l’informe al qual ha tingut accés l’ARA. No pot mirar cap a una altra banda i no assumir la seva part de responsabilitat”, insisteixen. 

Cargando
No hay anuncios

En la mateixa línia, el líder de Vox, Santiago Abascal, també ha intervingut amb un vídeo enregistrat en què qualificava “d’infame i indigne” la compareixença de Sánchez, a qui assenyala com a “primer responsable” de la tragèdia. “Quin és el joc polític miserable que ha impedit que es donés la resposta que la magnitud del desastre exigia? –s’ha preguntat–. Més endavant exigirem responsabilitats polítiques, civils i penals als culpables del caos”. De moment, Sánchez ha fet una crida a “oblidar les diferències, les ideologies i les sensibilitats territorials i actuar com un país unit davant l’adversitat”. Ara bé, ell mateix ja ha advertit que caldrà depurar responsabilitats.

Cargando
No hay anuncios

Aquest dissabte tant la Generalitat Valenciana com el ministeri de Sanitat han fet una crida als veïns i voluntaris de les zones devastades perquè prenguin mesures per protegir-se perquè el fang impedeix saber què hi ha sota els seus peus. Més enllà del primer impacte de l'aigua, la humitat que persisteix també pot comportar riscos per a les persones. De fet, la ministra de Sanitat, Mónica García, ha afirmat que treballa en coordinació amb els responsables de Salut Pública al País Valencià per garantir la salubritat a les zones més afectades i evitar brots infecciosos. “És clau, i també ho és garantir les actuacions per prevenir possibles brots infecciosos”, ha dit en un missatge a X, en què també ha apuntat la necessitat de garantir l’aprovisionament de medicaments.

Noves restriccions per la pluja

Aquest dissabte al vespre el Centre de Coordinació Operativa Integrada ha acordat restringir durant tot aquest diumenge el trànsit de persones a 11 municipis del País Valencià afectats per la DANA davant la previsió que s’activi l’alerta groga per pluja. De fet, l’Aemet ha elevat a groc, però també a taronja, l’avís per pluges a l’àrea de València per demà. La restricció afectarà a alguns dels pobles més devastats per la gota freda. En concret es limitarà l’entrada de voluntaris als municipis d’Aldaia, Alaquàs, Picanya, Sedaví, Paiporta, Benetússer, Alfafar, Massanassa, Catarroja, Albal i Beniparrell. La restricció estarà vigent com a mínim fins les 23.59 h de diumenge. Segons ha apuntat el conseller de Medi Ambient, Infraestructures i Territori valencià,Vicente Martínez Mus, els alcaldes dels municipis on es restringirà l’entrada de voluntaris “han mostrat la seva conformitat” davant la mesura. Martínez Mus també ha admès que aquest diumenge ha de servir per “poder ordenar” la “gran onada de solidaritat” i garantir la seguretat de tots els qui vulguin participar. El conseller també ha apuntat que aquesta aturada ha de servir “especialment” per “facilitar la feina de les unitats” que estan “tenint dificultats per compatibilitzar-se amb els ciutadans”. Aquest dissabte centenars de voluntaris han criticat la poca organització del dispositiu per distribuir els milers de persones que s'han concentrat a la Ciutat de les Arts i les Ciències de València –el punt de trobada que ha marcat el govern valencià per als voluntaris–. Molts han explicat que desenes d’autobusos s'han quedat a mig camí entre València i els pobles que més ajuda requereixen perquè ha faltat comunicació entre els coordinadors i els ajuntaments.