Sánchez reivindica el lliure comerç des del Vietnam: "Tothom hi perd en les guerres comercials"
El president espanyol vol obrir mercat al país abans de visitar la Xina, dos dels països més castigats per Trump

MadridEn plena escalada comercial entre els Estats Units, la Xina i la Unió Europea, Pedro Sánchez viatja aquesta setmana a Pequín. Era un viatge que es treballava des de feia mesos, però el context actual amb la guerra aranzelària fa que adquireixi més importància. El president espanyol visita entre dimecres i divendres el Vietnam i la Xina amb l'objectiu principal de reduir el dèficit comercial que Espanya pateix amb els dos països, sobretot en un moment en què el mercat estatunidenc s'omple d'obstacles un cop Donald Trump ha decidit trencar la baralla de l'ordre mundial.
En la primera parada a Hanoi, on aquesta matinada ha firmat diversos d'acords bilaterals, Sánchez ha reivindicat el compromís d'Espanya i el Vietnam amb el multilateralisme i la seva posició comuna contra els aranzels del president nord-americà. "Som ferms defensors del lliure comerç per aconseguir el desenvolupament i la prosperitat dels nostres pobles", ha subratllat. "A ningú no li interessa una guerra comercial. Ningú guanya en les guerres comercials [...] Tots hi perdem, i sobretot els treballadors i la classe mitjana", ha afegit al costat del seu homòleg vietnamita, Pham Minh Chinh.
En conversa informal amb els periodistes que l'acompanyen durant el viatge des d'Espanya, Sánchez ja havia assenyalat que el president dels EUA ha comès un error i que s'arrisca a una forta inflació, si bé ha apuntat que no creu que a Espanya hi pugui haver recessió —informa Efe. És la primera vegada en democràcia que el president espanyol fa un viatge oficial al Vietnam i a la Moncloa destaquen el pes diplomàtic que està adquirint aquest país: és l'únic que ha aconseguit congregar les visites de Joe Biden, Xi Jinping i Vladímir Putin.
El plat fort del viatge, però, serà la Xina. "No és un viatge contra ningú, però sí que és un viatge a favor de millorar el comerç. No ho veiem en termes de substitució. Ho veiem en termes de diversificar, reduir dependència, en un context en què el comerç té capacitat per crear riquesa, llocs de treball i ingressos importants", resumeixen fonts de la Moncloa. No es tracta, doncs, de canviar els Estats Units per la Xina, però sí d'aprofundir en la interlocució política i en l'estratègia de la Unió Europea d'obrir mercats.
Des del 2019, la Xina és "un soci, un competidor i un rival sistèmic" per a Brussel·les —la definició és fidel a l'ambigüitat que caracteritza les relacions internacionals— i és moment de potenciar la part de soci. En aquesta línia, la UE vol ratificar l'acord comercial de Mercosur i obrir-se també a l'Índia. És la tercera visita de Sánchez al líder Xi Jinping, amb qui ha establert una bona relació política. Les darreres van ser el març del 2023 i el setembre del 2024, coincidint amb el 50è aniversari de l'establiment de les relacions diplomàtiques entre els dos països.
El cap de l'executiu busca la reciprocitat en les inversions amb el gegant asiàtic: empreses xineses han penetrat a Espanya —i sobretot a Catalunya— en el sector del cotxe elèctric, malgrat els aranzels de la UE. Sánchez es reunirà amb algunes d'elles a Pequín, com Chery, Leapmotor i Catl. Per la seva banda, les companyies espanyoles topen amb més obstacles per instal·lar-se allà, com per exemple el sector de la carn porcina i els productes farmacèutics i de cosmètica. Un dels principals reptes del viatge és flexibilitzar aquestes barreres.
Un desequilibri comercial "enorme"
El desequilibri comercial amb la Xina és "enorme", admeten al govern espanyol. De fet, representa el 70% del dèficit comercial de l'Estat. Les importacions són de 45.000 milions d'euros, mentre que les exportacions són de 7.400 milions. La mateixa lògica es produeix al Vietnam. L'objectiu en aquest país caracteritzat per l'economia exportadora a baix cost —entre altres, als Estats Units— és mirar de penetrar en un lloc poc explorat per les companyies espanyoles. Amb prou feines s'exporten 530 milions d'euros de productes espanyols al Vietnam i, en canvi, se n'importen per valor de 5.200 milions. És molt poc sent un país de 100 milions de persones.
El gir de Trump ha impactat durament el país: és la primera vegada que s'enfronten comercialment cinquanta anys després de la fi de la guerra amb uns aranzels del 46%, el tercer més castigat. El 30% del PIB del Vietnam depèn de les exportacions als Estats Units, sobretot en el sector del tèxtil, i ara pot veure frenat el creixement que ha viscut els últims anys. A diferència de la Xina, el Vietnam ha optat per intentar negociar amb Trump. El govern espanyol hi veu grans oportunitats en el sector ferroviari, les renovables i l'aigua i busca eliminar barreres d'inversions en aquest sentit. Per això, entre les empreses que viatgen al Vietnam hi ha Renfe, Adif, Talgo i Indra.