Misc02/07/2014

Sarkozy, dut davant dels jutges després de 15 hores d'interrogatori per tràfic d'influències

Investiguen si l'expresident francès va crear una xarxa d'informadors que el mantenia al corrent de l'evolució dels processos judicials en els quals està immers

Carme Riera / Efe
i Carme Riera / Efe

ParísL'expresident francès Nicolas Sarkozy ha estat traslladat davant dels jutges aquest dimarts a la nit després de passar quinze hores declarant davant la policia judicial com a detingut. L'han arrestat provisionalment per tràfic d'influències i violació del secret d'instrucció. Després de passar-se el dia explicant-se a la policia, ara hauran de ser els jutges els qui decidiran si hi ha prou elements per imputar l'expresident per algun dels delictes que s'investiguen.

Els investigadors intenten determinar si l'expresident i el seu entorn van crear una xarxa d'informadors que els mantenia al corrent de l'evolució dels processos judicials en els quals està immers. Sarkozy va ocupar la presidència francesa entre els anys 2007 i 2012. Al polític conservador l'han interrogat en una comissaria de Nanterre en règim de 'garde à vue', una mesura inèdita per a un exmandatari. Durant aquest procés, el detingut està sota la jurisdicció de la policia judicial i amb assistència lletrada durant un màxim de 48 hores.

Cargando
No hay anuncios

L'expresident ha arribat a la seu policial poc després de les vuit del matí, hora local, i n'ha sortit passades les onze de la nit. Aquest dilluns, el seu advocat, Thierry Herzog, i dos alts magistrats, Gilbert Azibert i Patrick Sassoust, ja van ser cridats a declarar i també se'ls investiga per tràfic d'influències. Tots tres continuen detinguts.

L’escàndol que podria acabar portant l’expresident davant els tribunals es remunta al setembre del 2013, quan la justícia francesa va punxar els telèfons de Sarkozy per esbrinar si havia rebut finançament il·legal de part del difunt dictador libi Muammar al-Gaddafi durant la campanya que el 2007 el va portar a l’Elisi. Aparentment, les converses no han donat informació en aquest sentit, però sí que han mostrat que l’expresident i el seu advocat estaven massa ben informats de l’evolució del cas L’Oréal, en què Sarkozy és sospitós d’haver abusat de la confiança de l’hereva de la coneguda marca de cosmètics, Liliane Bettencourt, per treure’n fons per a la seva campanya. L’anciana és la tercera fortuna de França.

Cargando
No hay anuncios

Aquí és on entra el magistrat Gilbert Azibert, detingut ahir, perquè és el Tribunal Suprem qui investiga el cas L’Oréal. Les primeres escoltes van revelar que Sarkozy es mostrava lacònic quan parlava per telèfon amb el seu advocat, i van acabar descobrint l’existència d’un segon telèfon que el polític utilitzava a nom d’un tal Paul Bismuth i des del qual només es comunicava amb Herzog.

Accés a la intranet del Suprem

Cargando
No hay anuncios

Azibert era l’orella perfecta per seguir l’evolució del cas: tenia accés a la intranet del Suprem i contactes amb magistrats pròxims a la investigació de l’afer Bettencourt. El confident està a punt de jubilar-se i, segons apunten els mitjans francesos, hauria acceptat col·laborar amb l’exmandatari a canvi que Sarkozy influís perquè es pogués retirar còmodament com a conseller d’Estat del Principat de Mònaco. Una acusació que ell sempre ha negat.

Quan al març es va fer públic que la justícia l’havia espiat, l’expresident Sarkozy va trencar un llarg silenci mediàtic i en una tribuna publicada al diari conservador 'Le Figaro' va denunciar les “manipulacions grolleres” d’una justícia que va recórrer a mètodes “propis de la STASI”, l’antiga policia política de l’Alemanya de l’Est. Era la primera vegada que Sarkozy es defensava en públic i ho feia envoltat del secret més mal guardat del país: les seves intencions de recuperar l’Elisi el 2017.

Cargando
No hay anuncios

Mitja dotzena de casos de corrupció persegueixen Sarkozy: van des d’abús de poder, tràfic d’influències i finançament il·legal de campanya fins a comissions il·legals en venda d’armes. L’expedient tacat de sospites de l’expresident és un fil sonor constant en la vida mediàtica francesa, on els mitjans de comunicació donen constantment petits detalls de documents filtrats sobre l’evolució del seu calvari judicial.

Més popularitat

Cargando
No hay anuncios

La possibilitat que hagi de declarar davant la justícia arriba enmig dels rumors persistents que Sarkozy tindria la intenció de tornar a agafar les regnes de la UMP ara que el partit conservador francès busca desesperadament un líder, després que el seu expresident Jean-François Copé dimitís per un altre cas de corrupció. Tot i el setge judicial, Sarkozy continua sent als ulls de la majoria dels votants conservadors l’únic polític capaç de reflotar una dreta que no sap com aprofitar-se de la impopularitat rècord del govern socialista de François Hollande ni com aturar l’avenç del Front Nacional de Marine Le Pen.