27/04/2018

La sentència de la Manada, una oportunitat per canviar el Codi Penal

BarcelonaLa sentència del cas la Manada ha provocat una onada d'indignació que pot tenir conseqüències confiem que positives de cara al futur. Ahir pràcticament tots els partits van mostrar la seva predisposició a fer canvis al Codi Penal que modifiquin el supòsit d'abús sexual i especifiquin més clarament la consideració jurídica de violència en casos de violació. El mateix govern espanyol, segons va anunciar el ministre portaveu després del consell de ministres, va anunciar que es farà una anàlisi del Codi Penal per veure si cal revisar-lo. És important fer-ho perquè en aquesta sentència el que sobta més no és tant la durada de la pena sinó el fet que es considerés que la penetració continuada no consentida, com reconeix com a fets el text, no és una violació. Si jurídicament això és possible, llavors és evident que cal canviar la llei.

La sentència considera que "els fets que declarem provats, configuren una situació en la qual els processats van conformar de manera voluntària una situació de preeminència sobre la denunciant, objectivament apreciable, que els va generar una posició privilegiada sobre ella, abusant de la superioritat així constituïda, per pressionar, i impedir-li prendre una decisió lliure en matèria sexual". Els jutges distingeixen entre "preeminència" i "intimidació", com permet la llei, i consideren que hi va haver una situació de preeminència però que no hi va haver intimidació ni violència física, per la qual cosa no hi va haver violació. Que es pugui considerar que una penetració múltiple no és violència quan es dona per fet que no hi va haver consentiment per part de la noia resulta impossible d'entendre per la immensa majoria de dones. Suposa no entendre el que és violència des del punt de vista d'una dona. Una ceguesa que a hores d'ara ja no és justificable i que entén la violència només des d'una perspectiva masclista, de cops de puny.

Cargando
No hay anuncios

És veritat que per regla general és millor no provocar canvis de legislació en calent. Tanmateix, la resposta al carrer que ha provocat aquesta sentència –al crit, precisament, de "no és abús, és violació"– demostra que ha estat la gota que ha fet vessar el got de tantes humiliacions als jutjats que han patit i continuen patint milers de dones víctimes de violacions i abusos. Es pot considerar que amb l'actual legislació els jutges haurien pogut interpretar la llei d'una altra manera i que, per tant, no cal canviar-la. Però precisament perquè hauria de quedar clar que en cap cas es pot considerar ni interpretar que una penetració sense consentiment no és una violació, cal canviar la llei. S'hi poden afegir els matisos jurídics que es vulguin, però si els fets demostren la manca de consentiment, la llei ha de ser clara. I és una bona notícia que hi hagi voluntat de revisar-la en aquest sentit. Una revisió que, d'altra banda, hauria d'anar més enllà i incloure també una actualització i una formació continuada dels jutges en qüestions de gènere.