Els independentistes esperen que les bases dels comuns decideixin anar a votar l’1-O
Lluís Llach va acusar el partit de Colau de jugar “a la puta i la Ramoneta”, i va deixar anar un lacònic “Ja s’ho faran”
BarcelonaFa mesos que Catalunya en Comú va assenyalar la reunió de la coordinadora nacional d’aquest dissabte com el dia en què fixarien una posició davant el referèndum. Però, arribat el dia, els comuns van mantenir l’ambigüitat -opten per votar l’1-O sense considerar-lo vinculant ni cridar a la mobilització- i les crítiques els van ploure dels partidaris i els contraris al referèndum.
Entre els sobiranistes, l’esperança és que les bases dels comuns vagin més enllà de la direcció i facin confiança al referèndum. “Fa temps que no m’interessa el que pensin o diguin Domènech, Colau, Rabell o Coscubiela. M’interessa molt més el que pensin els seus votants, i dono per fet que ells l’1-O hi seran”, va exposar el diputat d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, en una entrevista a RAC1. Rufián també va explicar que el dia que es van reunir amb Podem a Madrid per pactar el suport d’ERC a la moció de censura contra Rajoy, els van demanar que Pablo Iglesias donés suport al referèndum i fes una crida a la participació de la seva militància. Tot i que ERC va votar sí a la moció, els comuns es van negar a donar suport a l’1-O.
Entre resignat i perplex es mostrava ahir també Lluís Llach, diputat de JxSí, que va acusar els comuns de jugar “a la puta i la Ramoneta”, i va deixar anar un lacònic “Ja s’ho faran”. “Són moments cabdals i una força com ells, molt positiva, ha de tenir un paper d’intervenció, no poden quedar-ne al marge; ho entendria d’altres partits, però d’ells em costa més”, va afegir el diputat, que també va confiar que els votants dels comuns votin l’1-O.
S’hi va afegir la coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, que va afirmar que la direcció dels comuns ha deixat “desemparats” els seus votants de cara a l’1-O. “Quan els comuns són tous i generen dubtes, penso que potser això de la nova política és més una cortina de fum que res més, em sap greu”, va lamentar Pascal en una entrevista al 3/24. El conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva, va coincidir amb la resta de dirigents a apuntar que no té “cap dubte” que les bases dels comuns aniran a votar l’1-O “sense cap mena de problema i amb gran determinació”.
L’equidistància dels comuns no va satisfer tampoc els partits contraris al referèndum. El president del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, va utilitzar un paral·lelisme molt gràfic: “Igual que a la vida, o s’està embarassada o no s’hi està, no s’està embarassada a mitges, o s’està a favor del referèndum o no; no es pot anar amb ambigüitats dient que no hi estàs d’acord però hi participes”. Per a Albiol, “les ambigüitats són perilloses”. Des de Ciutadans, el diputat Jorge Soler va asseverar que els comuns “estan fent un exercici d’equilibrisme absurd que no porta enlloc”.
Iceta, al marge de les crítiques
L’únic partit que no va burxar en la indefinició de Catalunya en Comú va ser el PSC. El primer secretari del partit, Miquel Iceta, va afirmar en una entrevista a Europa Press que l’alcaldessa Ada Colau “no farà res il·legal”. Ho feia després de ser preguntat per la possible cessió de col·legis electorals de l’Ajuntament de Barcelona. Una decisió -encara enlaire- que provocaria turbulències en el pacte municipal entre BComú i el PSC. Iceta va demanar als sobiranistes que deixin en pau els comuns. “Amb el referèndum els independentistes intenten crear problemes en altres partits, com es veu amb els comuns i en la insistència sobre què faran”.