Art

Visitar el Teatre-Museu Dalí des de casa

La Fundació Dalí impulsa un recorregut virtual pel centre amb una tecnologia pionera

Els museus Dalí, candidats  a ser Patrimoni de la Humanitat
i Jordi Nopca
25/03/2020
3 min

BarcelonaCoincidint amb el confinament a causa de la pandèmia de coronavirus, la Fundació Dalí ha volgut millorar l’experiència de recorregut virtual oferint la sensació de caminar per dins del Teatre-Museu a porta tancada amb una nova tecnologia, pionera en el món de l'art, que permet una visita virtual interactiva i incorpora una visualització similar a una maqueta en 3D –amb resolució 4K– en què es poden veure les estances del museu sense parets oferint una perspectiva insòlita fins ara del centre.

En tot moment, el navegant té la visió de conjunt de l’espai, un edifici que Salvador Dalí ja va concebre com un tot, com una obra en ell mateix. A més, permet a l’internauta crear el seu propi itinerari, amb continguts i durada personalitzats i, sobretot, sense barreres arquitectòniques. El recurs està disponible al web de la Fundació Dalí i des de qualsevol dispositiu mòbil.

Plànol virtual del Teatre-Museu

Nou sales i dos passadissos per explorar

El recorregut presenta nou sales i dos passadissos farcits d’obra: el vestíbul, el pati central, l’escenari ubicat sota la gran cúpula geodèsica de vidre, la Sala de les Peixateries, la Sala del Tresor, la Sala dels Dibuixos, la Sala Mae West, la Sala Palau del Vent, la Sala Poesia d’Amèrica, la Sala Arturo López, les Loggies i els passadissos de la planta baixa i de la primera planta.

Un cop a dins de la sala escollida, la contemplació d’una obra es veu enriquida amb informació complementària apta per a tots els públics que consisteix en textos, enllaços al catàleg raonat de pintures i al d’escultures, a articles i publicacions, fotografies històriques o contingut audiovisual que contextualitzen la peça.

En total hi ha cinquanta punts d’informació, així com també una vintena de tasques, algunes de les quals són propostes pedagògiques per al públic infantil. Durant el recorregut es donen pistes als usuaris per descobrir el funcionament de determinats dispositius tal com Dalí havia previst en el seu museu i que, de vegades, passen desapercebuts. És el cas de la Princesa Cibernètica, al damunt de la qual es desplega una vidriera de plaques pintades sobre metacrilat.

Detall de l'aplicació per visitar el centre

Arribar a llocs recòndits del museu

El treball de creació d’aquesta nova visita virtual ha consistit en la presa de fotografies d’alta resolució, l’escaneig amb làser i la filmació amb càmeres 360º dels espais del museu. S’ha pogut arribar a llocs recòndits com la Sala Poesia d’Amèrica o la Torre dels Enigmes i fins i tot a racons on el visitant no pot accedir. Aquest és el cas de l’interior del Taxi plujós (el Cadillach ubicat al pati central) o l’altar de sota la cúpula que mostra l’oli Explosió de fe mística en el centre d’una catedral. Amb aquest material, s’ha procedit a elaborar la visita virtual i un model digital en 3D d’alta resolució, que és el que es coneix com a casa de nines, una maqueta 3D on es veuen les sales a vista d’ocell sense parets. A la cinquantena de punts d’interès escollits se n’hi podran incorporar progressivament.

És una aposta tecnològica que la Fundació Dalí ha encomanat a l’empresa Know my Story dirigida per Pep Torres, expert en comunicació i innovació creativa, amb 25 anys d’experiència. El projecte ha estat coordinat per Cinzia Azzini, responsable de l’àrea digital de la Fundació Dalí, amb la col·laboració d’Anna Garcia, membre del servei educatiu. La revisió acadèmica ha anat a càrrec del Centre d’Estudis Dalinians, i la supervisió tècnica, del departament de conservació i restauració.

stats