La llei d'amnistia

Terratrèmol al PSOE: Page anuncia que recorrerà la llei d'amnistia

El president castellanomanxec s'alinea amb les comunitats autònomes del PP i també portarà la norma al TC

BarcelonaEl president de Castella-la Manxa, el socialista Emiliano García-Page, també portarà la llei d'amnistia al Tribunal Constitucional. Ho ha anunciat aquest divendres al migdia el mateix Page en una compareixença en l'acte institucional del Dia de Castella-la Manxa. D'aquesta manera s'alinea amb les comunitats autònomes del PP i presenta batalla al seu propi partit, el PSOE, que ha pactat la normativa amb els partits independentistes. "Perquè aquesta regió es defensi del que considerem una agressió al concepte d'igualtat i ho faci, lògicament, al Tribunal Constitucional", ha justificat Page. La presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, es va avançar a tothom aquest dijous, just el dia que la llei s'aprovava al Congrés, i va anunciar que el seu govern portava la llei a l'alt tribunal. Davant del desafiament de Page, fonts de la Moncloa i del PSOE s'han limitat a contestar que "té dret a fer-ho".

Emiliano García-Page ha estat una de les veus més bel·ligerants dins del PSOE contra la llei d'amnistia –al costat també de l'expresident espanyol Felipe González– i, de fet, fins i tot el PP li ha obert les portes reiteradament durant els darrers mesos. Page va admetre la discrepància amb el seu partit, però va tancar la porta a incorporar-se a les files populars, fins i tot quan el van enxampar criticant el PSOE –tenia la càmera a un metre de distància– en una conversa a Fitur amb diversos presidents autonòmics del PP. Amb tot, ara el baró socialista fa un pas més i s'afegeix als recursos d'inconstitucionalitat que presentaran les comunitats governades pel PP. El seu govern sol·licitarà al consell consultiu l'informe preceptiu perquè determini si Castella-la Manxa pot portar l'amnistia al TC. Segons estableix la llei orgànica que regula el TC, els òrgans executius i legislatius de les comunitats autònomes estan legitimats per interposar recurs d’inconstitucionalitat contra les lleis que puguin afectar el seu propi àmbit d’autonomia. L’alt tribunal haurà de valorar si l’amnistia afecta l’àmbit d’autonomia de les comunitats que presentin el recurs.

Cargando
No hay anuncios

Page ha defensat que la seva discrepància no és "només" constitucional, sinó que també ho és de "fons" i, de fet, considera que afecta els "interessos" de la seva comunitat autònoma. "Uns es barallen per si és un perdó, altres per si és una victòria. Una victòria no, però el perdó no es contracta, el perdó es dona o no es dona, però no es fa a canvi de res i menys a canvi d'un xantatge", ha defensat el baró socialista. "La meva discrepància continuarà endavant independentment de l'acció de la justícia", ha afegit. Page ha assegurat que la seva "obligació" és "vetllar" per si qualsevol norma del Congrés o del Senat "afecta els interessos i les competències d'aquesta regió": "Això està per sobre de qualsevol circumstància", ha afirmat.

Barbón, a favor; Lambán, en contra

Les paraules de Page contrasten amb les de l'altre president autonòmic socialista, l'asturià Adrián Barbón, que considera que la llei d'amnistia està "dins del marc constitucional i afavoreix la concòrdia i la convivència", ha expressat en declaracions a Europa Press. El de Castella-la Manxa i el d'Astúries són els dos únics governs autonòmics que va mantenir el PSOE després de les eleccions autonòmiques del mes de maig de l'any passat. Els socialistes van perdre, entre d'altres, l'executiu d'Aragó que presidia Javier Lambán, un dels barons socialistes que també s'havien mostrat crítics amb els pactes de Pedro Sánchez amb l'independentisme. De fet, Lambán és senador i es va absentar el dia que la cambra alta va votar la llei d'amnistia –el PSOE estudia si multar-lo amb fins a 600 euros–, i aquesta setmana va carregar contra la normativa: va justificar la seva absència perquè volia evitar "per activa i per passiva" votar alguna cosa que "honradament" considerava que "està agreujant el problema de convivència a la resta del país i perjudicant la salut de la democràcia".

Cargando
No hay anuncios

El gest de Page no ha estat ben rebut pel PP, que ho considera un "teatret", en paraules de la secretària general dels populars, Cuca Gamarra. "Ja podria haver convençut els seus diputats que no votessin a favor de la llei d'amnistia en lloc d'esperar que s'aprovés aquest atropellament", ha escrit a X.

Cargando
No hay anuncios

Ara tots els focus se situen al Tribunal Constitucional. Els socialistes van aconseguir pactar amb els populars la renovació de l'alt tribunal i ara el TC, presidit per Cándido Conde-Pumpido, té majoria progressista. Fa gairebé vint anys, l'alt tribunal també va atraure tots els focus quan el PP, diverses comunitats autònomes i el Defensor del Poble van recórrer al TC l'Estatut de Catalunya. El tribunal va admetre llavors tots els recursos perquè va veure justificat que aquestes comunitats estaven afectades pel contingut de la llei catalana. El recurs que va presentar el Defensor del Poble el va capitanejar el llavors socialista Enrique Múgica, que presidia la institució.