PACMA
Misc30/04/2024

Torna el Pacma, el partit extraparlamentari més popular

El partit no va poder reunir els avals el 2021 per la pandèmia i ara tindrà de nou papereta a Barcelona, Girona i Tarragona

BarcelonaLa pandèmia va interrompre la ratxa del Pacma a Catalunya: des del 2006 s’havia presentat a totes les eleccions catalanes amb una tendència de vot ascendent sense sobrepassar mai l’1%que l'ha consolidat com el partit extraparlamentari per excel·lència. De fet, s'ha convertit en la formació amb qui tothom compara els partits que queden fora de l'arc parlamentari. En les últimes eleccions catalanes a les quals es va presentar (el 2017) va ser el partit més votat dels que es van quedar sense escó, i en les eleccions generals del 2023, per exemple, va superar el PDECat per 4.000 vots (en les del 2015 es van quedar a 20.000 vots d'Unió).

El 2021 el risc de contagi de covid va fer que els seus simpatitzants renunciessin a sortir al carrer per recollir els avals, cosa que els va deixar fora de la cursa electoral. Ara el Pacma torna a les urnes amb una aposta clara contra els macroprojectes en un moment en què detecten una sensibilització a l'alça sobre l’agenda climàtica, especialment entre els més joves, que els podria jugar a favor. Hi haurà papereta animalista a Barcelona, Girona i Tarragona. A Lleida van reunir els avals, però el militant que les havia d’entregar va tenir un problema de salut greu i no van arribar a temps. No hi va haver clemència: la Junta Electoral es va negar a donar-los més marge i, tot i les queixes de la militància local, els va tombar la candidatura.

Cargando
No hay anuncios

¿Però el Pacma té alguna cosa més a oferir, a banda de l'agenda animalista? El seu candidat per Barcelona, Iván Guijarro, assegura que sí: "També defensem els drets socials de totes les persones i un nou model econòmic que respecti el medi ambient. Això milloraria molt la vida de tothom", explica a l'ARA. I en la qüestió nacional? El partit té militants independentistes i no independentistes, apunta, però tots coincideixen que la prioritat és la lluita contra el canvi climàtic i no el Procés. Fonts de la direcció asseguren que acceptarien un referèndum pactat, tot i que admeten que en aquesta carpeta haurien d’obrir un debat intern per acabar-se de posicionar, igual que amb l’amnistia. Al programa hi duen propostes per permetre l’entrada d’animals en albergs, hospitals i cases d’acollida per a dones maltractades, reformar la llei de protecció animal i prohibir les macrogranges. Si Salvador Illa, Pere Aragonès o Carles Puigdemont els compressin tot això, tindrien el seu vot, garanteix Guijarro.

Cargando
No hay anuncios

Sempre en solitari

El Pacma sempre s’ha presentat en solitari a Catalunya –en l'àmbit estatal, es va explorar una entesa amb Podem que no va reeixir– i és molt crític amb els partits d’esquerres: "L’esquerra catalana és taurina. No s’oposa clarament als correbous ni a la ramaderia industrial", lamenta Guijarro, que té una gata i dos gossos adoptats. Un d’aquests gossos prové d’un escorxador de carn de gossos de la Xina i va ser rescatat per uns activistes. "Això no és diferent del que passa a les macrogranges", alerta el candidat, que va créixer entre Leganés i Bigues i Riells. No és un nouvingut a la lluita animalista: fa 15 anys que hi milita i el 2008 va ser un dels militants que va saltar a la plaça de toros de la Monumental (i que per poc van ser linxats pel públic) per demanar l’abolició de la tauromàquia que el Parlament va aprovar dos anys més tard. És tècnic d’imatge, tot i que té formació com a etòleg d’animals i ara dirigeix una oficina de Correus.

Cargando
No hay anuncios

Malgrat que el partit espera bons resultats a Barcelona –a Valldoreix es van quedar a 60 vots de treure un regidor a les municipals–, admet que encara està lluny de poder treure un diputat. Així i tot, la responsable territorial de Catalunya, Beatriz Arévalo, destaca que la campanya catalana, després de les basques i les gallegues, els servirà per escalfar motors per a les europees, on sí que per primera vegada confien en treure representació: els resultats a les generals (quasi un 1%) en vots els situen encara lluny d’aquesta fita, però els animalistes confien que en uns comicis com els europeus els electors poden ser més proclius a apostar per un partit alternatiu que defensi l'agenda verda a Europa.

Cargando
No hay anuncios

1.300 afiliats catalans

Malgrat ser minoritari, el Pacma és un partit organitzat i amb militància: té un total de 5.000 afiliats –1.300 a Catalunya– i una base de simpatitzants de 30.000 persones. Majoritàriament són dones, raó per la qual el partit té dificultats per formar llistes paritàries en un sentit invers al de la majoria de formacions. Per a aquest 2024, i a escala estatal, té un pressupost de poc més de 600.000 euros, tots d’origen privat. 488.000 venen dels afiliats, mentre que 113.000 són de donacions puntuals. Per a les tres campanyes previstes a l’inici d’any –les gallegues, les basques i les europees– havia previst una despesa de 91.870 euros. Les catalanes no entraven en els seus plans i, per tant, el Pacma se les haurà d’empescar per aconseguir finançament extra. De moment, accepten donacions online i fan rebaixes en el seu marxandatge antic per liquidar l'estoc amb el logo antic del partit, que ha renovat la seva imatge fa poc.