Misc23/07/2015

Tsipras obté llum verda al Parlament grec per demanar el tercer rescat

L'aprovació de dos nous paquets de mesures era condició imprescindible perquè les institucions europees accedissin a seure a la taula per pactar un nou préstec

Efe
i Efe

AtenesEl govern d'Alexis Tsiprasha obtingut aquesta matinada l'aprovació del Parlament per iniciar la negociació del tercer rescat, les condicions del qual aspira a poder millorar. L'aprovació de dos nous paquets de mesures era condició imprescindible perquè les institucions –Comissió Europea (CE), Banc Central Europeu (BCE) i Fons Monetari Internacional (FMI)– accedissin a seure a la taula per pactar un nou préstec.

Com es preveia, la votació sobre la reforma del codi civil i l'adopció de la directiva europea sobre sanejament de bancs va comptar amb dissidències dins el partit governant, Syriza. Fins a 36 diputats van decidir no donar suport a les mesures, tres menys que en la votació precedent. Entre els vots negatius hi ha el de la presidenta del Parlament, Zoé Konstandopulu, que, a més, va declinar presidir la sessió amb l'objectiu de mostrar el seu desacord amb les mesures. En canvi, l'exministre de Finances, Iannis Varufakis, que va votar en contra de les reformes presentades dimecres passat, aquest cop ha decidit donar-hi suport.

Cargando
No hay anuncios

El projecte de llei ha comptat amb àmplia majoria i ha sortit reforçat gràcies a l'oposició –conservadors, liberals i socialdemòcrates–. El debat, que va començar a les comissions parlamentàries al matí, es va allargar fins ben entrada la matinada. Malgrat les crítiques a la gestió de l'executiu, els partits de l'oposició van coincidir a donar suport a les reformes per la necessitat de mantenir el país dins l'eurozona.

Objectiu: "millorar" el programa abans del 20 d'agost

Cargando
No hay anuncios

En la seva intervenció, Tsipras va afirmar que la votació és només un pas per negociar les condicions del tercer rescat i va assegurar que el seu govern intentarà buscar "aliances" entre els seus socis per "millorar" el programa final. "A partir de demà [dijous] caldrà negociar de nou les condicions de l'acord. Hem de fer servir cada aliança a Europa per millorar l'acord final", va assenyalar el primer ministre grec per reiterar que ha d'aplicar un acord en el qual no creu.

Tot i això, Tsipras va deixar clar que tot i que el pacte comporti mesures molt dures, l'executiu grec intentarà minimitzar les conseqüències per als estrats socials més vulnerables. Sobre un dels punts més polèmics dels canvis en el codi civil, que s'ha interpretat com la facilitat per a la subhasta dels habitatges un cop el banc els embarga, Tsipras va afirmar que es continuarà protegint del desnonament a la primera residència.

Cargando
No hay anuncios

El ministre de Finances, Euclides Tsakalotos, per la seva banda, va defensar la directiva europea sobre sanejament de bancs perquè millorarà "la confiança" dels ciutadans amb dipòsits bancaris. Es va referir així al fet que la directiva garanteixi els dipòsits de fins a 100.000 euros en cas de quitança.

Grècia continua sota el control de capitals perquè encara que els bancs van obrir dilluns passat, la majoria de transaccions encara estan subjectes a limitacions.

Cargando
No hay anuncios

Les institucions veuen amb bons ulls el compromís de Grècia, ja que el comissari europeu d'Afers Econòmics, Pierre Moscovici, va anunciar dimarts que les converses sobre el nou programa han començat i s'estendran "fins a la segona quinzena d'agost". També el govern de Grècia està decidit a tancar les negociacions abans del 20 d'agost, segons ha assegurat la seva portaveu, Olga Yerovasili, ja que en aquesta data el país ha de fer front a un nou venciment de bons del BCE.