Vanuatu, en estat d'emergència pel cicló 'Pam', busca supervivents
Tot i que els morts podrien ser una quarantena, de moment només se'n confirmen quatre. El 80% de les infraestructures de Port Vila, la capital, han patit danys i més de 2.000 persones han estat allotjades en 26 centres d'evacuació
SydneyEl govern de Vanuatu ha declarat l'estat d'emergència després del pas del cicló 'Pam' pel país mentre els equips de rescat intenten accedir a les comunitats afectades més remotes on es tem que hi hagi desenes de morts. El ministre de Territori, Ralph Regenvanu, ha dit que l'estat d'emergència ha estat declarat a la província de Shefa, que inclou la capital Port Vila, però que es preveu que s'estengui a altres zones a mesura que es restableixin les comunicacions i se sàpiga l'abast dels danys.
La tempesta de categoria 5, una de les més potents que ha afectat el Pacífic Sud en anys, ha causat un nombre indeterminat de morts que oscil·la entre 4 i 10, segons diverses fonts d'organitzacions humanitàries, però que podria superar la quarantena. El portaveu de l'Oficina de Gestió de Desastres de l'ONU a Port Vila, Paolo Malatu, ha insistit que la xifra oficial se situa de moment en quatre morts. "Hi ha dos morts a Port Vila i dos de confirmats a Tanna, però la xifra pot canviar i com que és un cicló de categoria 5 s'espera que es registrin molts més morts", ha assegurat Malatu a l'agència Efe en conversa telefònica des de Vanuatu.
El cicló, que es va carregar amb pluges torrencials i vents de 270 quilòmetres per hora, també ha causat diversos ferits, milers de damnificats i quantiosos danys materials a Port Vila, on el 80% de les infraestructures han patit danys i més de 2.000 persones han estat allotjades en 26 centres d'evacuació. A aquests refugis només hi han acudit vilatans, segons ha indicat el representant de l'ONU, mentre que els estrangers i turistes estan allotjats amb els seus familiars o als hotels.
A l'illa de Tanna, a uns 200 quilòmetres al sud de la capital, on opera una missió religiosa espanyola, encara no es té coneixença de la situació, segons Malatu, que indica que demà s'intentarà arribar a aquesta zona remota per fer una avaluació.
El president de Vanuatu, Baldwin Londsdale, que dissabte va demanar ajuda en un emotiu discurs en la conferència sobre desastres i emergències que es celebra al Japó, ha dit que el 'Pam' ha destruït la majoria d'edificis a Port Vila, incloses cases, escoles i hospitals. "El descric com un monstre que ha devastat el nostre país i això suposa un dur revés per a la nostra nació", ha dit Londsdale a la BBC.
L'ajuda internacional va començar a arribar al país un cop reoberta la pista d'aterratge de l'aeroport, que va quedar inundada, mentre els equips de rescat treballen contrarellotge per buscar supervivents i per atendre les necessitats dels damnificats. "L'ajuda està en camí però estem en les hores crítiques immediatament després de l'emergència, quan la gent pot sobreviure però no té res amb què sobreviure. I és ara quan s'hi ha de ser", ha dit per la seva banda Sune Gudnitz, de l'agència humanitària de l'ONU, a la cadena australiana ABC.
"Les prioritats són allotjament, menjar i aigua potable. Estem preparant-nos per al pitjor escenari, que és un brot de malalties transmeses per l'aigua com la diarrea", ha delimitat Malatu. Una altra de les preocupacions se centra a l'hospital principal de Vanuatu, no només per la salut dels pacients sinó pel possible impacte en els medicaments que han de refrigerar, ha assenyalat el director d'Oxfam a Vanuatu, Colin Collet van Rooyen, a la televisió neozelandesa TVNZ.
A més de la logística, Austràlia ha anunciat aquest diumenge un fons de 3,8 milions de dòlars (uns 3,6 milions d'euros) per Vanuatu, que s'afegeix a les aportacions que van oferir ahir la Unió Europea i Nova Zelanda, país que es prepara per afrontar l'embat del 'Pam'. L'ajuda d'Austràlia, que es destinarà principalment a agències humanitàries com la Creu Roja i l'ONU, inclou l'enviament d'avions militars i el desplegament de personal mèdic, humanitari i consular, així com experts en desastres i provisions, ha indicat la ministra d'Exteriors, Julie Bishop.
Vanuatu, un arxipèlag en què viuen més de 250.000 persones, va patir l'any passat l'embat del cicló 'Lusi', el pas del qual va deixar 10 morts, va danyar les infraestructures i cultius i va contaminar les fonts d'aigua.