Els voluntaris omplen la zona zero de la DANA i l'Estat hi envia reforços

La xifra de víctimes mortals pel temporal augmenta a 207

BarcelonaAmb un balanç de víctimes mortals i desapareguts encara incert, les autoritats han confirmat aquest divendres la mort d’almenys 204 persones a causa del devastador pas de la gota freda al País Valencià. A tot Espanya són 207, sumant la víctima d’Andalusia i les dues de Castella-la Manxa. Són xifres esfereïdores que encara poden augmentar en les pròximes hores o els pròxims dies, atès que encara hi ha moltes famílies que no han pogut localitzar els seus parents. Les tasques de rescat continuen als pobles més afectats de l’Horta Sud, com Paiporta i Alfafar, i a Xiva, a uns cinquanta quilòmetres de València. Coincidint amb el primer dia del pont de Tots Sants, les carreteres cap a aquestes poblacions s'han omplert de ciutadans amb voluntat de desbrossar i netejar els carrers enfangats, i el govern espanyol ha enviat reforços militars amb la previsió que demà hi hagi 2.200 efectius de la Unitat Militar d'Emergències (UME) sobre el terreny.

Tres dies després que el temporal assotés València amb virulència, unes 252.000 persones continuen sense línia de telèfon –182.000 de mòbil i 70.000 de telefonia fixa– i hi ha 15.000 abonats que continuen sense tenir electricitat. Els serveis d’emergències busquen possibles víctimes en locals, garatges i sota el fang i moltes famílies esperen notícies dels seus éssers estimats. El ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha admès la dificultat de quantificar quantes persones estan desaparegudes i ha assegurat que des de l'inici s'han rebut més d'un miler de trucades al 112. "La gent que finalment troba els seus familiars no ho reporta, per la qual cosa no es poden fer vaticinis", ha afegit.

Conscients que la reconstrucció de la zona portarà feina i temps, centenars de persones s’han organitzat com a voluntaris i han sortit a peu des de la ciutat de València. La capital no ha patit destrosses malgrat que és a tocar d’alguns dels municipis més perjudicats perquè el riu Túria ha fet de barrera de l’aigua que baixava pels barrancs. Majoritàriament, la gent que volia col·laborar ha anat a parar a Paiporta, el municipi amb la xifra de víctimes mortals més elevada (70). També des de Catalunya ha sortit un autocar ple que ha organitzat la xarxa solidària Voluntaris Catalunya.

Cargando
No hay anuncios

Durant tot el dia un flux incessant de persones ha pres la carretera amb galledes, escombres, aigua i voluntat d’ajudar. Davant d’aquesta resposta massiva, la Generalitat Valenciana ha reiterat les crides a quedar-se a casa, evitar desplaçaments i deixar les carreteres i autopistes disponibles per als serveis d’emergències, que continuen treballant en el dispositiu per trobar els desapareguts, recuperar els seus cossos i identificar-los. Mazón ha avisat que no descarta prendre “mesures addicionals de tipus restrictiu” per evitar l’ús particular d’aquestes vies. “Hi ha gent que s’està llançant als carrers i els està col·lapsant, amb la millor voluntat, des de la millor bona fe del món, però és imperativa la necessitat que tornin a casa seva”, ha insistit. 

En un primer moment, la crida de Mazón feia referència tant als conductors com als milers de persones que anaven a peu, però unes hores més tard ha matisat en una altra compareixença que els voluntaris sí que poden desplaçar-se a peu, però no en cotxe. També ha afegit que a partir de dissabte a les set del matí estarà actiu un centre de coordinació del voluntariat per rebre i canalitzar l’ajuda que ja avui milers de persones han ofert. Finalment, a les 22 h, el govern ha anunciat que tallava la circulació a vehicles en nou carreteres que donen accés als municipis afectats [consulteu aquí les vies] fins a la mitjanit de diumenge.

Precisament amb aquest objectiu, la Generalitat i diferents entitats socials han habilitat cinc canals de WhatsApp –un per cada zona afectada– per vehicular la petició d'ajudes i els oferiments que facin entitats, empreses i institucions per ajudar els afectats pel temporal. El número de contacte és diferent segons des d'on s'escrigui: a la Plana d'Utiel-Requena és el 659 28 97 26; a l'Horta Sud, el 682 17 72 49; a la Ribera, el 619 97 50 59; a la Foia de Bunyol, el 690 02 70 99, i a Castelló, el 679 16 16 64.

Cargando
No hay anuncios

Al costat de Mazón, Grande-Marlaska ha enumerat el nombre d'efectius que participen en un dispositiu d'emergències que aquest mateix divendres complirà 72 hores en marxa. Ja hi ha activats 1.700 efectius de la Unitat Militar d'Emergències (UME), 1.800 de la Policia Nacional i 750 de la Guàrdia Civil, i el govern espanyol ha dit que encara s'enviaran més efectius de l'exèrcit. En paraules de la ministra de Defensa, Margarita Robles: "Els que calguin, sense cap mena de limitació de mitjans". Grande-Marlaska ha subratllat que durant les hores més crítiques la Guàrdia Civil va rescatar 4.500 persones amb vida. També hi ha 110 persones que van ser rescatades amb vida per efectius de l'exèrcit, segons ha indicat el ministeri de Defensa.

Crítiques pel to amb els familiars de les víctimes

A mesura que es van trobant els cossos de les víctimes, també es va ampliant el dispositiu per fer els aixecaments i identificar-los. L'Institut de Medicina Legal de Catalunya (IMLC) ha enviat un equip de sis forenses i quatre tècnics d'autòpsies que se sumen als professionals arribats d'altres territoris. Donat que les instal·lacions forenses habituals a València seran insuficients per albergar les víctimes d'aquesta catàstrofe, s'ha habilitat un pavelló de Fira de València com a dipòsit de cadàvers.

Les indicacions perquè els familiars de les víctimes no s'hi congreguin han suposat una allau de crítiques per a la consellera valenciana d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, que els ha demanat que es quedin a casa seva i no s'acostin a la Fira. Les xarxes socials han retret a Montes que es dirigís a les famílies de les més de 200 víctimes mortals a causa de la DANA en aquesta província, especialment pel to que ha fet servir. "Aquí no s'entregarà cossos a les famílies, no es permetrà l'accés de familiars a la zona on tenim custodiats tots els morts. Així que han d'esperar de manera obligatòria la trucada del jutjat i l'entrega de la documentació pertinent –ha etzibat Montes amb contundència–. El millor lloc on poden esperar les notícies dels seus familiars és als seus domicilis", ha reblat.

Cargando
No hay anuncios

Aquestes declaracions de Montes han suposat la segona rectificació que l'executiu valencià ha hagut de fer aquest divendres, després del matís que havia fet Mazón sobre la presència de voluntaris a les carreteres. Unes hores més tard la consellera ha publicat un vídeo en què demanava disculpes pel seu to. "Lamento moltíssim que les meves paraules no hagin tingut l'empatia i la sensibilitat que tots busquem en aquests moments tan durs que estem vivint", ha conclòs.

Catalunya envia 60 bombers

Des de dimarts algunes veus han qüestionat per què no s'acceptaven algunes de les ajudes que s'havien ofert al País Valencià pel que fa a reforços dels serveis d'emergències. Per exemple, el ministre de l'Interior francès, Bruno Retailleau, ha explicat que va oferir al seu homòleg espanyol enviar 200 bombers amb material per treballar en l'emergència per la DANA però que ell ho va declinar, de moment, perquè encara estaven en la primera fase i havien d'organitzar-se.

De la mateixa manera, durant els últims dos dies la Generalitat de Catalunya ha expressat que havia ofert els seus efectius i estava a l'espera que l'executiu valencià els respongués un cop hagués dimensionat quines ajudes necessitaria. Aquest divendres, finalment, els Bombers de la Generalitat han anunciat que un contingent amb 60 efectius va sortir ahir a la tarda des del parc de l'Ametlla de Mar amb destí al País Valencià. Hi haurà especialistes dels grups de rescat, forestal i d'estructures col·lapsades.

Cargando
No hay anuncios

Marlaska ha agraït totes les ofertes d'ajuda i d'efectius de reforç que han arribat els últims dies per a la província de València. No només de totes les comunitats autònomes, ha dit, sinó també dels vint-i-set socis d'Espanya a Europa i també d'alguns països més enllà de la Unió Europa (UE), com el Marroc i Turquia.

Reaccions a l'Aemet

Si inicialment els polítics van posar en pausa les seves diferències i van evitar fer retrets al govern de Carlos Mazón atesa la dramàtica pèrdua de vides humanes, dimecres va esclatar la batussa política, sobretot pel fet que no s'alertés abans la població per evitar que anés a treballar o, simplement, s'exposés als riscos. L'Aemet ja havia avisat diumenge que dimarts es podien produir pluges torrencials al País Valencià, però l'executiu no va enviar una alerta als mòbils fins dimarts a les 20 h, quan la situació estava descontrolada i ja hi havia nombrosos vehicles atrapats a la carretera.

Cargando
No hay anuncios

Segons ha publicat Eldiario.es, però, la Diputació de València va fer un correu en què alertava d’”un risc molt alt per a la població” per les pluges i va enviar tots els seus treballadors a casa el mateix dimarts al migdia. En aquell mateix moment, Mazón compareixia per restar importància als xàfecs i assegurar que a les 18 h remetrien. Però altres institucions ja havien pres decisions davant les alertes de l’Aemet fins i tot un dia abans: la Universitat de València va suspendre totes les activitats docents a tots els campus.

Mazón va insistir que dimarts es van donar avisos "constants" i "permanents" i que es van fer "per tots els canals habituals on sempre s'han traslladat les alertes vermelles". En un vídeo publicat al seu compte de X, també va criticar que les prediccions que van rebre durant el dia per part de l'Aemet no permetien preveure la "revolució meteorològica que es va produir a partir de les 18 h".

En canvi, aquest divendres, en un comunicat, l'Organització Meteorològica Mundial ha confirmat que l’Aemet va emetre "nombrosos avisos" de manera correcta i seguint el protocol comú d'alerta. Expliquen que es tracta d'un "format de missatge estandarditzat dissenyat per a tots els mitjans, tots els perills i tots els canals de comunicació". "És a dir, un format universal per a alertes d'emergència, que garanteix que la informació crítica arribi a tothom", afegeix el missatge d'aquesta entitat.

"Màxim històric absolut" de precipitacions caigudes en una hora per la DANA

L'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) al País Valencià ha recuperat les comunicacions amb l'estació meteorològica de Torís i les dades provisionals constaten un "màxim històric absolut" registrat a Espanya en una hora durant la gota freda de dimarts passat: 179,4 litres per metre quadrat. L'últim cop que es va registrar una xifra tan elevada va ser el 19 d'octubre de 2018 a Vinaròs, quan es van superar els 159 litres per metre quadrat.