Entrevista

"Quan a xarxes em diuen 'gorda' tinc molt clar que el problema no soc jo"

Entrevistem Mar Armengol, fotògrafa i activista a favor de la bellesa real

BarcelonaMar Armengol és fotògrafa i activista a favor de la normalització dels "cossos reals", és a dir, tots els cossos que no apareixen als anuncis ni a les desfilades de moda, els que queden fora dels focus mediàtics, que imposen unes mides de bellesa molt allunyades de la realitat.

La seva batalla va començar fa temps, de forma gairebé inconscient, quan a l'institut rebia "comentaris, burles i crítiques" per tenir un cos diferent de les seves companyes. "Ves amb compte que trencaràs el terra", li van dir una vegada. Li ha quedat gravat. Recorda que quan va arribar a casa va plorar molt. "Jo tenia 12 anys i el meu cos estava canviant. M'havia vingut la regla, em van créixer els pits, em van sortir pèls per tot arreu, grans, cel·lulitis, estries... Tot allò era nou per a mi i la reacció de la gent davant d'aquells canvis va ser riure-se'n, fer-me sentir que el meu cos no estava bé".

Cargando
No hay anuncios

D'aquell dolor i d'aquell sentiment de no ser vàlida va néixer el projecte Pelillos a la Mar, amb el qual s'ha fet un nom a les xarxes socials penjant fotografies, tant seves com de persones amb cossos "normals". Ens explica l'origen del projecte: "Vaig començar fent-me autoretrats per veure'm des d'una altra perspectiva, lluny de les mirades d'odi que patia. Buscava una visió més artística del meu cos i alhora volia reconciliar-me amb les parts que m'havien fet odiar". I així va començar a retratar-se mostrant les corbes, estries, pèls, els arrodoniments que no veiem gairebé mai. Havia estudiat belles arts i havia triat l'especialitat de fotografia, però fins llavors no s'havia posat mai davant la càmera.

"Va ser com fer teràpia –recorda–. Em va servir per veure'm millor, per aprendre a estimar el meu cos". I llavors va decidir penjar-ho a Instagram: "Per donar referents a tothom qui els necessiti, perquè jo ho vaig trobar molt a faltar". Des de llavors no ha parat. El seu compte, @pelillosalamar, està ple de persones reals mostrant-se. L'èxit d'aquest compte l'ha portat a publicar ara el llibre Acepta y abraza tu cuerpo (Nube de Tinta), en el qual 25 personatges del món de la cultura es mostren sense pudor i parlen dels seus cossos, dels complexos que els han acompanyat i de com la societat els ha castigat per no ser normatius.

Cargando
No hay anuncios

A les xarxes, com passa sovint, rep tota mena de comentaris. "En general, són molt positius, perquè he creat una comunitat molt maca i respectuosa, però, esclar, també hi ha haters que m'insulten, em diuen gorda, guarra i coses similars. Davant d'aquests atacs tinc molt clar que el problema no soc jo. El problema són ells. Al principi m'afectava molt, però ara ja no; prefereixo donar pes als comentaris positius".

Cargando
No hay anuncios

A part de visibilitzar els cossos no normatius, Armengol també treballa per divulgar sobre altres qüestions amb poca visibilitat, com els dolors de la regla, el fet de no depilar-se, els efectes de malalties desconegudes... "Són temes tabú, coses de les quals no es parla, i jo crec que és molt necessari posar-hi llum. Si a mi em fa molt mal la regla i ho passo fatal, ho explico. Si no em vull depilar, en parlo. Així si algú està en la mateixa situació que jo no es pensarà que és un bitxo raro i sentirà que no està sol".

Al darrere de tot aquest projecte i de la feina diària que fa, Armengol reconeix que hi ha molta "valentia". "M'ha costat, però m'he atrevit a lluitar pel que m'agrada, a defensar el meu cos i exposar-lo, que no és fàcil: he picat molta pedra i n'estic contenta, perquè ara mateix treballo perquè la gent se senti bé. Aquest és el meu objectiu".