25/07/2023

El 155 d’Ana Rosa Quintana

2 min
Ana Rosa Quintana va comentar el resultat del 23-J dilluns al matí.

Dilluns al matí, en plena ressaca electoral, Ana Rosa Quintana deia bon dia a la seva audiència: “Enhorabuena a Feijóo, ganador de las elecciones. Y enhorabuena a Pedro Sánchez, perdedor de las elecciones”. Tot i el somriure exagerat i l’estilisme estiuenc que anticipa les seves vacances, Quintana tenia aquell to de veu mestretites que intenta dissimular el disgust. La presentadora de Telecinco lamentava l’opció de govern més possible: “Pero se da una paradoja inédita. Por primera vez podría gobernar en democracia y de hecho parece que va a gobernar el partido perdedor, con 122 escaños, si consigue los apoyos necesarios para la investidura. La pregunta es ¿cuál va a ser el precio?”, deia de Pedro Sánchez. Quintana, com és habitual cada matí, llegia l’editorial del programa malament, ensopegant, fent pauses inquietants perquè no s’hi veu bé i posant la intensitat a les paraules que no tocava.

Nunca en la historia de la democracia había salido un perdedor de las elecciones en la sede de su partido a celebrar una derrota como lo hizo ayer Pedro Sánchez, jaleado por sus ministras”. La frase no era innocent. Subratllar el terme "historia de la democracia" era una manera d’insinuar que aquella circumstància és poc democràtica. D'altra banda, el "jaleado por sus ministras” és un comentari absolutament intranscendent però demostra l’aversió a la feminització de la política. Per variar, Quintana apel·lava una vegada més al “gobierno Frankenstein” un terme carregat de menyspreu que la dreta ha aconseguit imposar en els mitjans espanyols. La nit abans, Antonio García Ferreras també feia servir el concepte en el seu especial electoral, advertint i titulant que Sánchez “podría reeditar la mayoría Frankenstein”. En el discurs d’obertura de Quintana hi apareixia un nou dimoni: després del sanchisme, després de l’estigma contra ERC i Bildu, ara arriben “los de Puigdemont”, a qui titllava d'“el amo de llaves” perquè té la clau del govern de Sánchez.

Més tard, asseguda a taula amb els tertulians i amb Eduardo Inda al seu costat, Quintana advertia: “¡Quiero que sepáis que ninguno hemos acertado la porra! ¡Ninguno!” La presentadora havia apostat que el PP trauria 155 escons. Una xifra simbòlica que no deu ser fruit només de l’atzar.

La direcció de la cadena va decidir desplaçar Ana Rosa Quintana a les tardes de la propera temporada per substituir el Sálvame. Això es va interpretar com un moviment polític per influir en l’audiència abans de les votacions. L’estratègia electoral de Sánchez els va espatllar els plans i ara la realitat és una altra de molt diferent. El govern espanyol és, de moment, una incertesa. Potser ho és també el futur d’Ana Rosa Quintana a Telecinco després de les vacances.

stats