25/09/2022

27 de setembre, Collapse Tourism Day

Aquest dimarts, dia 27 de setembre, és el Dia mundial del turisme. No és el primer cop que des dels activismes de l'anàlisi crítica del turisme, s'aprofita aquest dia per denunciar els impactes i les conseqüències que la turistització intensiva dels territoris i ciutats té sobre la seva configuració física, social i econòmica.

Aquest estiu ha estat un estiu de saturació, cert. Els hotels estaven en plena ocupació, i els passatgers arribats per mar i aire han estat milers en una temporada turística que s'ha percebut excessiva per una àmplia majoria social i, fins i tot, des dels mateixos sectors empresarials turístics.

Cargando
No hay anuncios

Però els efectes de la saturació o massificació turística disten de ser efectes puntuals i de conjuntura en uns mesos concrets de màxima pressió turística. La dimensió que agafa tot plegat va més enllà de la saturació d'espais i infaestructures, de la no possibilitat de trobar treballadors per poder cobrir les plantilles o dels excessos de l'explotació en tots els seus àmbits. La dimensió que agafa és més àmplia i profunda i va lligada a un model econòmic i de societat colonitzada per l'activitat turística, que genera una dependència que la fa esdevenir vulnerable.

No ens cansarem de dir-ho: la turistització de la nostra realitat implica precarització, sobreexplotació, expulsió, manca d'oportunitats i d'horitzons amb garanties pel que fa a disponibilitat de recursos i condicions mínimes per poder sostenir vides dignes en un futur més immediat que llunyà. La dimensió, de fet, ja ens sobrepassa amb l'evidència dels efectes de la crisi climàtica que ens ha abocat en un estiu d'onades de calor successives i que ens fa témer les tempestes de la tardor.

Cargando
No hay anuncios

I ens sobrepassa en dimensions físiques també, perquè la intensificació turística no és un fenomen aïllat que només es doni en el context d'aquestes illes, les Balears i Pitiüses, perdudes enmig de la Mediterrània. Les dinàmiques i lògiques de la intensificació turística es donen en altres territoris i ciutats i, concretament i de manera propera, en diverses ciutats del sud d'Europa amb les quals des de 2018 articulam espais de trobada, posada en comú i acció crítica davant els efectes del turisme en barris, persones, col·lectius, recursos i espais. Són les ciutats de la xarxa SET, que és des d'on s'articula enguany una proposta de mobilització unitària sota un lema comú: 'Collapse Tourism Day'.

Així el Dia mundial del turisme esdevé el dia en què posam de manifest, un cop més, el col·lapse al qual ens aboca el turisme: pel fet de ser un model econòmic que depèn del transport massiu de persones a grans distàncies amb un impacte inassumible ja des de la perspectiva d'emissions contaminants i disponibilitat de recursos fòssils; també és igualment dependent dels béns materials que s'importen també des d'altres territoris per suplir el que aquí hem deixat de produir estructuralment per enfocar tota la nostra cadena productiva al sector serveis, i més concretament, al negoci i indústria turística sense diversificació; pel fet de provocar una situació d'expulsió dels residents per processos de gentrificació i mercantilització especulativa de l'habitatge amb fins turístics; pel fet d'implicar processos de precarització progressiva del treball realitzat en un entorn d'increment del cost dels béns materials necessaris per sostenir l'activitat; pel fet de requerir la sobreexplotació dels recursos disponibles o bé la construcció d'infraestructures i solucions tecnològiques que permetin obviar la consciència de límits, de la necessitat d'introduir la recuperació i regeneració d'aquests recursos per garantir que les generacions futures en puguin disposar, i sobretot obviant les externatilitats i greus desequilibris que acaba generant la no contenció als límits d'allò disponible en termes d'equilibri biofísic. Per tant, serà potser un col·lapse lent, però col·lapsarà. O serà un col·lapse violent, si el turisme, per un d'aquests mil factors –o per tots ells alhora– acaba explotant en tant que bomba de rellotgeria o fallant i caient en picat.

Cargando
No hay anuncios

Per tot això, aquest proper dimarts 10 ciutats convocaran unitàriament la mobilització sota el lema #CollapseTourismDay. I a Mallorca, a Palma concretament, ens convocarem a una cadena humana que envolti el Consolat de Mar i la Llonja. Volem estrènyer qui ens estreny pel fet de no albirar cap al futur horitzons que permetin minvar els efectes no desitjats d'aquesta excessiva dependència del sector turístic.

Pels nostres barris, per les nostres ciutats, pel nostra veïnatge, per la nostra cultura, pel nostre territori, pel clima, per la nostra salut, per la dignitat del treball, per la nostra mar, per la nostra terra, per tot allò del que som part, pel futur nostre i el de les properes generacions, ens trobam dimarts, dia 27 de setembre, a les 19 h davant el Consolat de Mar.

Cargando
No hay anuncios

Margalida Ramis és activista ecologista i portaveu del GOB