Acabar amb la temporalitat?
El repte no és fàcil i, primer de tot, hauria de formular-se la pregunta de manera que respongui a la realitat: acabar amb la temporalitat fraudulenta.
Perquè això és del que es tracta, en realitat. La temporalitat en el treball és una característica intrínseca a l’activitat econòmica del nostre país. L’hostaleria, el turisme, el comerç al detall i l’agricultura, i bona part dels serveis que en depenen, estan vinculats a puntes de temporada, tant sigui per la climatologia com pels períodes vacacionals. Això és un fet i no ho podem canviar. El que la reforma laboral intentarà no és acabar amb aquesta contractació puntual, perquè no només és impossible sinó que seria tirar pedres sobre la nostra pròpia teulada. Aquests contractes es convertiran en fixos discontinus, cosa que significa que les empreses podran continuar comptant amb treballadors només en uns certs moments de l’any, però que hauran d’assegurar-los que, en la següent temporada, seran contractats de nou o bé hauran d’acomiadar-los. És a dir que, en el fons, es tracta de donar més estabilitat laboral als que han d’esperar cada any perquè els tornin a cridar.
La resta de temporalitat quedarà limitada als denominats contractes ocasionals. Crec que el terme és encertat. És a dir, s’entén i accepta l’ocasionalitat en l’empresa, però es limita en el temps i la quantia. Al cap de cinc mesos, la punta de treball ocasional ja ha de considerar-se, en cas de prolongar-se, un volum adquirit que ha de cobrir-se amb contractacions indefinides.
La idea sembla oportuna, però haurem de veure què succeeix en la pràctica. Perquè la temporalitat fraudulenta, aquella que consistia en concatenar contractes temporals a persones diferents per, així, no acumular passiu laboral en forma de contractes indefinits, buscarà altres sortides, i d’economia submergida, en aquest país, en sabem un niu. Ja se sap. Qui fa trampes buscarà altres maneres de continuar fent trampes. La resta, al no disposar del mecanisme legal actual, probablement passarà a augmentar la seva plantilla d’indefinits. O això, o es dedicarà a subcontractar autònoms mitjançant encàrrecs professionals.
El temps dirà si la nova proposta que finalment prosperi posa fi o no a la precarietat del treball i a la dualitat del mercat laboral espanyol.