14/03/2022

Els beneficis d'acollir refugiats russos

Segons l'OMS, tres milions de refugiats han fugit de la guerra d’Ucraïna. Per alleujar el patiment causat per la invasió de Vladímir Putin i reforçar la nostra posició en contra seu, els Estats Units han d'obrir les portes als refugiats ucraïnesos que fugen del conflicte i també als russos que volen escapar-se de la tirania del president rus.

Els EUA i els estats europeus farien bé de donar als ucraïnesos accés il·limitat al mercat laboral del seu país (sense límits temporals). Els Estats Units, en concret, tenen una escassetat de mà d'obra en molts sectors que els immigrants ucraïnesos (i d’altres) poden contribuir a pal·liar. Si la guerra a Ucraïna s’allarga durant molt de temps o si Rússia aconsegueix ocupar gran part del país, molts refugiats hauran de quedar-se a Occident durant un període indefinit. En aquest cas, l'accés a l'ocupació facilitarà la seva assimilació al nou entorn i a llarg termini els permetrà contribuir a les nostres economies. Amb aquesta finalitat, la Unió Europea també faria bé de derogar o suspendre la limitació de tres anys per al permís de residència dels refugiats ucraïnesos que estiguin sota la seva jurisdicció.

Cargando
No hay anuncios

A més d'acollir refugiats ucraïnesos, els Estats Units i els seus aliats han d'oferir un refugi segur als russos que busquen fugir del règim opressor de Moscou. Tal com explica l'escriptor i enginyer aeroespacial Robert Zubrin, l'emigració russa pot contribuir a la fuga de cervells, que privaria la màquina de guerra de Putin d'una part de l'experiència científica i tècnica en què es basa. I aquests científics, al seu torn, ajudarien a fomentar la innovació científica i el creixement econòmic dels EUA.

Com assenyala Zubrin, els immigrants russos a Occident tenen una representació desproporcionada en l’àmbit de la innovació científica i tecnològica. Molts d’ells hi han fet importants aportacions, com ara Serguei Brin (cofundador de Google) i Ígor Sikorski (pioner de l'helicòpter).

Cargando
No hay anuncios

La proposta de Zubrin es limita als immigrants russos amb coneixements tècnics especialitzats. Però els que tenen altres competències també són valuosos per a Putin i també serien, per tant, valuosos per a les economies occidentals. Els immigrants, sigui quina sigui la seva formació i nivell de capacitació, fan importants aportacions a l’economia. A més, molts dels grans innovadors procedents de la immigració van arribar al país de petits o no tenien cap qualificació en especial en el moment de l'entrada.

Cargando
No hay anuncios

Per motius semblants, hem de rebutjar les crides d'alguns polítics a expulsar els estudiants russos que hi ha als Estats Units. Ben al contrari, els EUA els haurien de concedir un permís de residència temporal i autoritzar-los a quedar-s'hi després de la graduació, si volen. Com més estudiants es quedin, més contribuiran a l'economia nord-americana, alhora que privaran Putin dels seus serveis.

Com proposa l'economista Timur Kuran, també hauríem de donar refugi a les tropes russes que es rendeixin. Una mesura així ajudaria a minar la moral i la cohesió –ja dubtosa– de les forces de Putin.

Cargando
No hay anuncios

El creixement de l'emigració russa a Occident seria una victòria moral tremenda per als Estats Units i les altres democràcies liberals. Durant la Guerra Freda, els nord-americans van acollir refugiats de l'URSS, Cuba i altres països comunistes, en part per aquest mateix motiu. Jo vaig ser un dels beneficiaris d'aquesta convicció. Obrir la porta als immigrants russos també seria un senyal inequívoc que no considerem el poble rus el nostre enemic i erosionaria un pilar de la propaganda de Putin per a consum intern.

Cargando
No hay anuncios

Potser a algú li fa por que permetre l’emigració dels russos buidi el país dels principals opositors al govern, que així es veuria reforçat. Però aquests efectes no van impedir el creixement de l’oposició al comunisme durant l'època soviètica ni la resistència al règim comunista de Cuba. En realitat, tot fa pensar que l’existència d’una gran diàspora en societats lliures dona ales a l'oposició a la repressió i la corrupció entre els que s’han quedat enrere, perquè, entre altres coses, s’estimula el flux d'idees dels estats democràtics cap als autocràtics. És possible que els Estats Units hagin d’extremar els controls de seguretat. Però els fets apunten que l'espionatge per part dels immigrants russos és molt poc freqüent i, a més, ara ja se sotmet a un control exhaustiu a tothom que opti a accedir a informació classificada.

Els crítics pensaran potser que seria injust obrir les portes als russos i ucraïnesos però no als que fugen d'altres règims opressors. Països europeus que ara donen la benvinguda als ucraïnesos han sigut molt més hostils als refugiats procedents de l’Àfrica i el Pròxim Orient. Fa temps que defenso que cal acollir tots els que fugen de l'opressió, amb independència de la seva raça, ètnia o país d'origen, incloent-hi els refugiats sirians i els que volen escapar-se del cruel règim xinès.

Però la via per aconseguir l'equitat en aquest àmbit no és prohibir l’entrada de russos i ucraïnesos, sinó ampliar els drets migratoris dels altres. Mentrestant, centrem-nos en el moment present. Hem d'aprofitar aquesta oportunitat per ajudar simultàniament un gran nombre de víctimes de la guerra i l'opressió, i obtenir així valuosos avantatges estratègics i econòmics.

Copyright The New York Times