Una administració més àgil, sí; amb menys garanties ambientals, no

Editoria ARA Balears
27/01/2024
2 min

És certament un objectiu lloable que qualsevol govern vulgui agilitar i desburocratitzar l’administració. L'Executiu de Marga Prohens s’ha manifestat decidit a tirar endavant una proposta de simplificació administrativa que, d’entrada, no té perquè ser negativa. Ara bé, s’ha de recordar que l’Administració no està burocratitzada per caprici, sinó per respondre a normatives i oferir garanties en uns procediments que els tècnics han recomanat i els polítics han anat aprovant. És més que raonable que sigui així perquè, per donar una simple autorització, és necessari fer una sèrie de tràmits, comprovacions i concedir als afectat el dret a opinar.

No es pot negar que per tirar endavant aquests procediments, l’Administració pública no sempre actua amb la diligència i nivell d’eficiència que caldria exigir-li. Certament, hi ha retards injustificats i injustificables que posen en qüestió l’eficàcia de la funció pública i, sobretot, entorpeixen l’activitat dels ciutadans. I això s’ha d’arreglar.

Ara bé, el que ja preocupa més és que, justament, sigui la Comissió Balear de Medi Ambient un dels primers organismes que pensi simplificar el Govern de Prohens, sobretot quan, a més, s’afirma que s’ha excedit en les seves atribucions. I això que si la Comissió Balear de Medi Ambient, en desautoritzar algun projecte, s’hagués extralimitat ni que fos un mínim, la contestació li hauria arribat del promotor afectat, que hauria anat als tribunals, per demostrar-ne la irregularitat. Però no s’ha donat el cas.

És més, en el seu argumentari, l’Executiu afirma que “molts sectors” li han fet arribar la seva preocupació sobre la lentitud i l’actitud de la Comissió. Aquests sectors, com queda palès a la crònica que podeu llegir en aquest setmanari, són precisament els promotors i els constructors. De manera legítima, aquest sector, engreixat els darrers anys per la voràgine constructiva i, sobretot, per la manca d’habitatges i la demanda generada, vol poder exercir la seva activitat amb major rapidesa i, si pot ser, a àmbits majors del territori.

És feina de la Comissió de Medi Ambient assegurar-se, perquè així ho preveu la llei, que aquesta ànsia no tingui impactes negatius en el medi i, per extensió, en les persones. I, a més, la normativa preveu que sigui un funcionari de carrera, amb la corresponent preparació tècnica i amb total independència, qui signi els informes que avalen o no determinats projectes.

Si el que vol Prohens, més que agilitar l’Administració, és acontentar el sector de la construcció que pitja, caldrà recordar-li que hi ha uns filtres legalment previstos que són la garantia dels ciutadans per preservar el territori i el medi ambient. I que això, més que no l’agilitat, és la prioritat.

stats