Alerta amb el Pla de Mallorca

Mapa d'habitatges en sòl rústic.
28/06/2024
2 min
Regala aquest article

El mapa de Mallorca puntejat amb els habitatges que s’han construït en sòl rústic en els darrers vuit anys –1.683, segons dades de Terraferida– i els que tenen llicència per poder edificar-se, però encara no ho han fet, que en són 1.260 més, ens situa davant la realitat i l’amenaça actuals que viu el camp. És el mapa on veure amb més nitidesa quina és la comarca que pot patir la transformació més bèstia en els anys vinents.

Tot i que el seu futur està farcit de construcció, podem descartar el Migjorn perquè el mal ja hi està fet, encara que se n’hi farà el doble. En canvi, al Pla hi ha moltíssima diferència entre els xalets edificats en rústic des del 2015 fins al 2023 i els que ja disposen de llicència per a la seva construcció. És el Pla de Mallorca el lloc on més diferència podem notar entre abans i després, i per això convé aixecar un “alerta” pel Pla.

Uns diran que és lògic que es transformi el que fins al moment més s’ho ha estalviat. El Pla és, molt en certa manera, la comarca que havia quedat més al marge de la compravenda de l’illa, al marge de l’expansió de l’hostaleria i del domini absolut del turisme. Segurament el reducte més fidel de la Mallorca agrària i partforanera.

Però d’un temps ençà, es fa cada vegada més patent la perversió d’una activitat turística i d’explotació que s’amaga darrere d’una etiqueta rural. I al Pla no hi ha turisme de gatera, però sí cicloturisme, i tot suma. l hi haurà molt xaletisme, i camps plens de plaques solars, i ara s’hi espera els Obama a una festa a un xaletàs. I sí, tot suma. Així que alerta amb el Pla de Mallorca: necessita col·lectius socials amb força i polítiques urgents per evitar-ne la pèrdua. Una més.

stats