Sortida d'emergència

Una amnistia inconstitucional

3 min

Hi ha una amnistia inconstitucional, però no és la que ha aprovat el Congrés dels Diputats per als independentistes catalans, sinó l'amnistia urbanística que ha decretat el Govern de Marga Prohens per tapar velles magarrufes constructores, i permetre'n de noves.

Així ho entén el ministre de Política Territorial, Ángel Víctor Torres, que va visitar Palma fa uns dies i es va fer seves les conclusions de l'informe que el GOB ha elaborat, després de consultar diversos juristes, sobre el decret llei que amnistia edificacions il·legals construïdes en rústic: que té elements de possible inconstitucionalitat. Una normativa que fa els ulls grossos a infractors urbanístics és, d'entrada, un fet contrari a la convivència. Ara bé: el fet objectiu és que el Decret llei de simplificació administrativa (com l'anomenen els seus autors, amb notable cinisme) incompleix el principi constitucional d'igualtat, ja que suposa un tracte de favor que beneficia els que van incomplir la llei en el seu moment, i castiga els que sí que la van complir.

El ministre Torres va plantejar la creació d'una comissió bilateral entre els dos governs, el Balear i el d'Espanya, per estudiar conjuntament l'assumpte abans de dur-lo al Tribunal Constitucional, amb el propòsit de trobar-hi una solució i no haver d'anar per la via judicial. Però no sembla haver trobat gaire bona disposició per la part illenca: la presidenta Prohens va deplorar que el ministre hagués visitat Mallorca “cercant enfrontament i crispació, i atacant aquest Govern”. Encara va ser més explícit el portaveu Sagreras, que va publicar un tuit que literalment deia el següent: “Un ministre canari, que ve de Madrid a les Balears a dir-nos als d'aquí el que hem de fer! Arruix! Arruix amb en Sánchez”. El text anava acompanyat amb emoticones de floretes músties i caretes enfadades, com els que posen els adolescents als seus missatges.

Deixant de banda que un portaveu parlamentari senzillament no pot expressar-se en aquests termes, deu ser l'erupció antimadrilenya més gutural que s'ha vist a les files peperes d'ençà que Carlos Cañellas, indignat per la defenestració del seu germà Biel de la presidència, va dir que enviarien “aquest Aznar a pescar calamars a Mururoa”. És xocant que al PP de les Balears, tan espanyols com sempre diuen que se senten, els surtin aquests exabruptes de sopar indepe a l'hora de les copes. En tot cas, Prohens i Sagreras haurien d'alegrar-se que se'ls hagi ofert una comissió bilateral sense ni demanar-la. Els odiats catalans fa anys que en demanen una (o més d'una, també depèn del dia) i no en fan ni cas. Per cert: té molt poques possibilitats d'aplicar-se, però la reforma del finançament que demana ERC per investir Salvador Illa, beneficia, en virtut del principi d'ordinalitat, les següents comunitats: Madrid, les Balears, Catalunya, l’Aragó, el País Valencià i Múrcia, per aquest ordre. Menteix una vegada més, la presidenta Prohens, quan diu que el finançament singular de Catalunya “l'hagin de pagar els ciutadans de les Balears”. Justament, en sortiríem beneficiats, perquè hi hauria un retorn d'inversions de l'estat a les Balears proporcional a la nostra aportació a les arques de l'Estat.

Tornant al que dèiem, potser és per aquesta resposta tan poc amistosa del Govern balear que del Ministeri de Política Territorial han sortit aquesta setmana més males notícies per al Govern balear: derivar turistes a la sanitat privada (una mesura també aprovada per l'Executiu de Prohens) també seria inconstitucional. Ara el ministre Torres (canari, efectivament, encara que això li sembli ofensiu al portaveu Sagreras) no demana, sinó que ordena la creació de la comissió bilateral. I ves que no arribin encara més notícies: el ministeri que dirigeix Torres, a més de Política Territorial, també ho és de Memòria Democràtica.

Escriptor
stats