Analitzar el present per afrontar el futur
La base del periodisme és el relat i l’anàlisi del que passa, d’un present que dona indicacions de com serà el futur. Aquesta setmana, l’ARABalears ha volgut sortir a l’encontre de la societat que serem d’aquí a 20 anys, en un món ple de desafiaments que requeriran una resposta social col·lectiva.
Les Balears han experimentat una important transformació social les darreres dècades a conseqüència de la migració, tant del nord com del sud, que hi han coincidit de maneres diferents: mentre que uns cerquen el gaudi i l’oci, altres venen amb l’esperança de trobar les oportunitats laborals que no tenen en els seus països d’origen. D’aquesta manera, el repte demogràfic continuarà sent una assignatura pendent per a la societat illenca, a la qual encara li queda un camí per recórrer pel que fa a la integració. Caldrà trobar la fórmula per fomentar una convivència que no es vinculi tant a l’origen, la classe social i la renda perquè les Illes continuaran sent terra d’acollida i els nouvinguts compensaran la manca de natalitat que retraten els experts: les Balears arribaran al milió i mig d’habitants d’aquí a 15 anys, malgrat que només hi neixen 1,1 fills per dona –la xifra recomanable és de dos.
La igualtat d’oportunitats és un altre àmbit que caldrà treballar, més quan el model econòmic de les Illes, centrat en el turisme, no distribueix equitativament la riquesa que genera, amb l’afegit del greu problema per accedir a un habitatge digne.
Així, mentre bona part de la societat no millora les seves condicions de vida, cada vegada consumim més recursos i generam més emissions. I fa anys que els experts alerten: la Mediterrània serà una de les zones del planeta que més patiran el canvi climàtic. Això alterarà els fluxos turístics, i alterarà el paisatge costaner que coneixem. A més, nosaltres també ens mourem a la recerca d’uns temperatures més suportables en determinades èpoques de l’any.
Viurem més temps –els propers anys, un quart de la població de les Illes tindrà més de 65 anys–, serem més saludables i estarem més mobilitzats. Perquè no tot el que ens arriba del futur són males notícies. A més, la tecnologia ens farà la vida més fàcil i nosaltres ens cuidarem més. Serem una societat més informada i empoderada que, com sempre ha fet quan ha estat necessari, continuarà defensant el territori i la identitat pròpia. De tota manera, convé no oblidar que part d’allò que serem està a les nostres mans. Una altra dependrà de les decisions que prenguin els estaments més poderosos. Estarem disposats a fiscalitzar les seves decisions?