Un altre any de violència
El dia de Cap d'Any va saludar el retorn imminent de Donald Trump a la Casa Blanca amb dos atemptats (encara presumptes, en el moment d'escriure això): un atropellament massiu a Nova Orleans i l'estranya explosió d'un vehicle de la marca Tesla –propietat, com és sabut, del magnat Elon Musk, nova mà dreta del líder republicà– a prop d'un hotel de la cadena Trump. L'atac de Nova Orleans va causar 15 morts i 35 ferits, mentre que al de Las Vegas “només” hi va morir el conductor del cibertruck, que és la pomposa denominació d'aquests cotxarros electrònics tunejats per algú que ha vist massa pel·lícules d'acció futurista.
El fet és que la violència acompanya Trump allà on va, especialment d'ençà que ell mateix la va desfermar amb l'assalt al Capitoli, del qual farà quatre anys per Reis. En una ocasió la violència s'ha girat contra ell, a l'atemptat que va sofrir en un míting a Pensilvània el passat mes de juny. Però li surt a compte: les expectatives electorals de Trump es van veure incrementades després del tiroteig de Pensilvània (i de la seva reacció, aixecant el puny i instant la seva audiència a “lluitar”). De l'assalt al Capitoli, un fet inèdit en la història dels EUA i una icona de les amenaces globals contra la democràcia, el paquiderm taronja n'ha sortit impune. Pel que fa a l'atemptat de Nova Orleans, Trump ha afirmat que “els criminals que venen de fora són molt pitjors que els criminals que tenim al nostre país”: el buy American aplicat també als assassins en massa. Faria riure si no fos macabre, sobretot perquè l'autor de l'atemptat (Shamsud-Din Bahar Jabbar, que duia una bandera d'Estat Islàmic al vehicle amb què va atropellar la multitud, i que també va morir en un tiroteig amb la policia) era ciutadà americà i no havia vingut d'enlloc.
Pel que fa a Las Vegas, Elon Musk va fer saber ràpidament a la seva xarxa social, X, que la deflagració va ser deguda a material explosiu i pirotècnic, i no a cap deficiència del vehicle. Poca estona més tard, va publicar un tuit elogiant el president d'El Salvador, Nayib Bukele, un personatge que s'ha carregat l'ordre constitucional del seu país per seguir en el poder (es presenta a ell mateix com “el dictador més cool del món mundial”) i que ha reduït la mortalitat causada per les bandes de gàngsters a El Salvador instaurant un estat policial i repressiu, amb detencions arbitràries, tortures i execucions sense judici a càrrec de la policia. La seva popularitat està pels núvols i el passat mes de febrer va guanyar les eleccions presidencials amb un modest 85% dels vots. Musk ha dit que “cal que passi i passarà a Amèrica”, en referència a la manera de governar de Bukele.
Mentrestant, hem normalitzat les guerres a Ucraïna (amb Zelenski oferint-se obertament de bufó de Trump) i a Gaza, ens hem pensat que a Síria s'ha solucionat tot amb la caiguda d'Al-Assad i guerres oblidades i terribles com les del Iemen o Sudan segueixen sent, en efecte, terribles i oblidades. En el nou any, aquest seguirà sent un planeta banyat en sang.