Avui per demà, un èxit democràtic
La legislatura ha acabat amb un èxit democràtic incontestable: l'aprovació, per part del Parlament, de la iniciativa legislativa popular (ILP) Avui per Demà, impulsada pel GOB. És un èxit pel que fa al funcionament dels mecanismes democràtics: és la primera ILP que s'aprova al Parlament de les Balears en els seus quaranta anys d'existència, i és normal que sigui així perquè la possibilitat que una ILP faci el camí necessari per evolucionar des de la proposta ciutadana fins a la redacció d'un text legal que reuneixi totes les condicions per ser debatuda i votada al Parlament és una possibilitat certament reduïda. De fet, Avui per Demà ha estat la cinquena ILP que ha entrat al Parlament en l'actual etapa democràtica, i, com diem, la primera que ha arribat a bon port. La majoria de les seves antecessores no havien superat la fase prèvia de presa en consideració.
Que aquesta ILP hagi arribat al cap del carrer significa, per tant, que s'han fet les coses ben fetes tant des de la societat civil com des dels partits polítics que han donat suport al seu recorregut parlamentari. El nom ‘Avui per demà’ va ser l'eslògan que va formar un mosaic humà de milers de persones el 28 de maig de l'any passat (a un any exacte de les eleccions) a la plaça Major de Palma. Després, la iniciativa ha recollit fins a 12.000 firmes que donen suport al contingut que hi havia al darrere (perquè allò interessant d'un eslògan és que tingui un contingut, és a dir, un pla): el d'Avui per Demà tracta, segons han explicat els seus promotors, sobre el benestar de les generacions presents i futures. Té, per tant, un encert doble: pensar en el futur pròxim de les Balears (amb una perspectiva a vint i trenta anys, i també més endavant) i lligar la garantia d'aquest futur amb la idea de benestar, sobre la qual es fonamenten les socialdemocràcies occidentals. El futur, ens diuen el GOB, les entitats i les persones que han fet possible la ILP , ha de contenir la garantia del benestar dels fills, nets i descendents cada vegada més llunyans, i per aconseguir-ho s'ha de basar en la consciència ecològica, en el combat contra el canvi climàtic i en el bon coneixement i la correcta administració dels recursos d'un territori tan clarament limitat com són Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera.
Avui per Demà és, també, la primera ILP a ser aprovada en tot l'estat espanyol. Això torna a fer del Pacte de Progrés (els partits que l'han aprovada han estat el PSIB-PSOE, MÉS i Unides Podem) un govern que ha estat pioner en tot un seguit de polítiques socials, mediambientals i de memòria històrica. Això fa de l'aprovació d'Avui per Demà un altre èxit, aquest de tipus polític. Perquè el fet que aquests tres partits hagin acompanyat la ILP en un camí que no era fàcil fins a arribar a la seva votació i aprovació vol dir que, a pesar de les múltiples i sovint desesperants contradiccions entre els seus discursos i les decisions que acaben prenent, almenys sí que els assisteix la preocupació pel futur de les Balears i dels seus ciutadans, i la consciència que aquest futur passa per la capacitat de dur endavant un model econòmic productiu i no tan sols de serveis. Els partits de la dreta se n'han desmarcat, de la ILP, adduint motius formals que amb prou feines aconseguien dissimular la incapacitat de pensar en cap alternativa a la inèrcia del dobler fàcil i del qui dia passa any empeny i demà ja ho veurem. La diferència continua sent aquesta, i és crucial.