Bateries per a un monarca

2 min

La construcció d'una planta de bateries per a cotxes elèctrics a tocar de Martorell, a càrrec d'un consorci público-privat participat per Seat, Iberdrola i l'estat espanyol, d'entrada és una bona notícia. Es tracta d'un projecte inclòs als fons de recuperació europeus, i com a tal conté els principis que la Unió Europea ha establert com a guies de la reactivació econòmica a tots els estats que la integren: reindustrialització (fugir de l'excessiva dependència del turisme, la construcció i el sector serveis), electrificació (la planta de bateries es completa amb la fabricació de cotxes elèctrics per part de Seat, amb un primer model previst per al 2025), digitalització i energies netes. La idea és afrontar la sortida de la crisi del coronavirus fent circular l'economia per uns carrils propers a la idea de creació i distribució de riquesa, en contraposició a les polítiques d'austeritat amb què es va voler combatre la crisi de 2008.

Una altra cosa és el contingut polític i institucional que se li ha volgut donar a la notícia. L'anunci de la construcció d'aquesta planta de bateries l'ha fet la ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, just el dia abans de la visita del president i del rei d'Espanya a Catalunya, on s'està negociant la formació del nou Govern i on s'ha produït darrerament una onada de protestes i disturbis que han transmès un munt de missatges, entre els quals un fort rebuig de la ciutadania a les figures de Felip VI i del seu pare Joan Carles I, i de la institució monàrquica en general.

Així, per a Pedro Sánchez la planta de bateries de Martorell constitueix un missatge dirigit al nou Govern que es pugui formar a Catalunya, i que amb tota probabilitat serà presidit per Pere Aragonès. Cal suposar que les converses no públiques entre ERC i el PSOE, i entre el Palau de la Generalitat i la Moncloa, no es deuen haver aturat durant aquestes setmanes postelectorals. El missatge de Pedro Sánchez es pot resumir així: inversions a canvi de pau política, de deixar aparcada l'agenda independentista i la idea del nou referèndum. Concorda (s'ha fet coincidir, també) amb el que reclamaven empresaris i patronal aquest dijous mateix: feu un Govern que s'estigui de reivindicacions i que es concentri en la recuperació econòmica.

Per a Felip VI, es tracta d'una cosa bastant més bàsica i, de fet, desesperada: aconseguir que el seu nom aparegui associat per una vegada a alguna cosa positiva, després que s'hagi sabut que les infantes es van vacunar d'estranquis a Abu Dhabi juntament amb son pare i amb l'exdirector del CNI Félix Sanz Roldán, en el paper d'amic que passava per allà. Les interessades només han donat una explicació, i és que “els ho van oferir i elles van acceptar”. La casa reial espanyola també en transmet un, de missatge: el d'una institució anacrònica, inepta i corrupta els membres de la qual gaudeixen d'un estatuts inadmissible en democràcia, mentre s'enfoten de la ciutadania. En fan falta moltes, de bateries, per evitar que això caigui.

Sebastià Alzamora és escriptor

stats