Una bellíssima conxorxa mundial

2 min

Múnic, 1946. Deu anys després d’exiliar-se a Londres amb els seus dos fills per fugir de l’horror nazi, l’escriptora, periodista i traductora Jella Lepman convoca en aquesta ciutat alemanya una exposició de llibres infantils provinents de vint països diferents. Una declaració d’intencions, en temps incerts com aquells, sobre la importància d’oferir bons llibres a infants i a joves per evitar sucumbir, una vegada més, en una desastrosa guerra mundial. Aquest serà el bessó de l’emblemàtica Biblioteca de la Infància de Múnic, fundada oficialment l’any 1949 amb la col·laboració d’escriptors, editors, mestres i filòsofs d’arreu del món, i serà també l’inici de l’International Board on Books for Young People (IBBY), una organització que avui disposa de més de setanta anys d’història en defensa de l’accés a la lectura d’infants i joves.

M’agrada compartir aquesta història aquests dies que he tornat de Trieste, on s’ha fet el trenta-novè congrés de l’entitat, l’esdeveniment més important del món sobre el foment de la lectura. L’acte, que ha comptat amb més de sis-cents participants dels cinc continents, ha estat un punt de trobada excepcional per compartir experiències i maneres de fer inspirades en la iniciativa visionària de Lempan: la revolució de donar bons llibres a infants i joves arreu del món, sigui quina sigui la seva situació, perquè llegir és un dret i aquest dret connecta, també, amb altres drets humans essencials com són els drets lingüístics, els drets culturals i tots aquells drets vinculats a la identitat i a la participació social i política. Allà s’hi han presentat projectes ben diversos, des dels entranyables “bibliocamells” amb què la nova presidenta d’IBBY Internacional, Basarat Kazim, feia arribar llibres als nins que viuen a les zones rurals del Pakistan, fins a les expedicions d’Irene Vasco a la selva de Colòmbia per alfabetitzar els infants pertanyents a diverses minories lingüístiques i nacionals. També s’hi han presentat casos d’èxit d’arreu dels Països Catalans aixoplugats per l’IBBYCat, que és el Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil i la secció catalana d’IBBY a casa nostra, amb la comitiva més nombrosa després dels amfitrions italians i els seus veïns eslovens. Vint-i-cinc participants de l’àmbit catalanoparlant érem allà per prendre nota del bo i millor del foment de la lectura mundial i per començar a imaginar el congrés que tendrà lloc a Barcelona l’any 2028, una oportunitat daurada per donar a conèixer una vegada més la nostra literatura al món i celebrar els autors de literatura infantil i juvenil en llengua catalana, moltes vegades poc reconeguts o directament invisibilitzats.

Fa més de setanta anys que Jella Lepman va idear aquesta bellíssima conxorxa mundial, i les trobades biennals d’IBBY Internacional són la mostra més candent que la torxa que va encendre continua ben viva. Aviat serà el nostre torn per agafar-la i fer que cremi ben fort; nosaltres, els infants del passat, ho devem als infants d’ara i als de demà.

Escriptor
stats