Benvinguda ONAC
El passat 20 de juny el govern d’Espanya va anunciar la creació de l’https://www.onac.gob.es/Paginas/index.aspx, una iniciativa que marca un punt d’inflexió en la integració de la ciència en la política i crear un autèntic ecosistema d’assessorament científic. Aquesta oficina neix de la proposta ciutadana, de la voluntat d’operar les decisions, la qual es basa en el rigor científic i representa un esforç per superar les mancances evidents durant la pandèmia de covid-19.
De fet, la nul·la presència de científics als quals recórrer per a la presa de decisions es va deixar notar durant la pandèmia. Per això, l’ONAC s’encarregarà de coordinar una xarxa d’assessors científics en els diferents departaments governamentals, amb l’objectiu d’establir nous vincles entre científics i polítics. Aquesta estructura permetrà accedir a consells d’experts en situacions d’emergència i dissenyar programes de finançament perquè els científics puguin dur a terme assajos de possibles intervencions polítiques.
L’ONAC, enllaçada al Ministeri de Presidència, per tal d’augmentar el seu pes polític, té un pressupost anual inicial de 10 milions d’euros per a les seves activitats. Una de les prioritats d’aquesta nova oficina d’assessorament científic serà supervisar la xarxa d’assessors científics a cadascun dels 22 ministeris del país, i així respondran a les necessitats i preguntes dels responsables polítics, de manera similar a sistemes existents al Canadà, als Estats Units i diferents països de la UE.
Aquest nou cos d’assessors científics respondrà les preguntes dels càrrecs polítics i crearà ponts entre el món de l’evidència científica i l’administració pública. Per altra banda, deu científics amb experiència en biomedicina, medi ambient, digitalització i altres àrees clau formaran una unitat de polítiques dins del CSIC, i oferiran assessorament científic en col·laboració amb la resta de la comunitat científica.
D’altra banda, dins dels programes de finançament aprovats que s’ofereix a l’ONAC, ja està disponible la possibilitat d’optar a finançament per tal de posar a prova intervencions polítiques en assajos aleatoritzats. Els investigadors ja poden sol·licitar una part del fons anual de dos milions d’euros per fer estudis pilot que provin l’acceptació i l’impacte de noves mesures polítiques en la societat. A més, a partir de l’any que ve, els investigadors també podran seleccionar beques de sis a vuit mesos per treballar en qüestions polítiques dins del govern i agències públiques nacionals.
Aquesta nova oficina té arrels en el moviment ciutadà científic Ciencia en el Parlamento, una iniciativa que promou la integració de la ciència en la formulació de polítiques públiques. El moviment va néixer el 2018 amb l’objectiu de crear una cultura de política basada en l’evidència científica i de fomentar la col·laboració entre científics i polítics per abordar els problemes socials des d’una perspectiva informada i rigorosa.
La creació de l’ONAC és una passa positiva, ja que permetrà que científics i polítics es coneguin i s’entenguin de millor manera. Però perquè la iniciativa tingui èxit i sigui duradora, els assessors científics han de tenir prou finançament per ser independents dels poders polítics, i una veu prou forta per ser escoltats.