Brots verds
Sense treure-li mèrit, Sant Jordi només és el brot d'un dia que floreix més que els altres quan el tronc va carregat de vida la resta de l'any. Si bé és cert que, per aquestes coses del mercat global i de tant que agraden les jornades que el calendari fixa com a esdeveniment comercial, la festa dels llibres s'ha consagrat al marge de si la maquinària local funciona o si fa aigües; també és cert que tot llueix més quan hi ha motius per a l'alegria. Aquest Sant Jordi, a les Balears, hi ha motius per a la celebració. Des de fa un parell d'anys, la nostra petita indústria editorial i també la llibretera ens fan veure brots verds, potser com no n'havíem vist mai tants abans.
S'ha de saber d'on venim per valorar allò que tenim ara. No hi ha una gran indústria del llibre, però estam infinitament millor que fa cinc o deu anys. La majoria de les editorials de les Balears s'han professionalitzat en la relació amb els autors, en els processos d'edició i també en la cerca dels canals per a la distribució i especialment en la difusió dels llibres i dels que els escriuen. Posen en valor la cultura que es produeix aquí, però també estan atentes a la traducció d'obres d'altres països per fer el nostre més fort i més complet. I de cada vegada hi ha menys títols d'aquests que estan fets únicament per cobrar una subvenció, perquè tothom ha entès que això no duia més que a eternitzar l'estada dins la unitat de cures intensives.
L'alegria és més gran i està més fonamentada quan veim que la feina que fan és independent de les polítiques, que més enllà de les subvencions al llibre, des de les administracions públiques aquesta legislatura s'ha fet poc més que acompanyar i no entorpir gaire, que ja és molt si tenim en compte d'on veníem. I ara que no aprofitin per criticar les línies de subvencions a l'edició en català, que no hi deu haver país al món que no doni suport als seus llibres. Espanya, als llibres en castellà -en castellà, subratllat-, per no anar més enfora i com qui ho deixa caure. Que aquí només es qüestiona l'ajuda al llibre en català.
També les llibreries s'han tornat més interessants i això els ho hem d'agrair no només el dia de Sant Jordi. Havien caigut en un procés de degeneració en convertir-se poc més que en receptores de novetats, i sovint el personal que estava darrere el taulell et venia un llibre com et podria haver venut lleixiu. Ara no només tenim llibreters que coneixen els llibres, sinó que, al marge que sovint et serveixin cafè o un gintònic, són proactius i han convertit les llibreries en centres culturals en molts casos més interessants i més dinàmics que els grans centres públics.
Són brots verds que, posats a celebrar Sant Jordi, ens demostren que ara mateix és primavera i anam camí de florir.