Jay McInerney ens situa a la ciutat de Nova York al setembre del 2001. Potser s'han escrit altres novel·les que deixen constància de la tragèdia, aquesta que hem de dir que ha resistit el pas del temps, que ens ha fet reflexionar sobre la 'vida quotidiana' durant les setmanes i mesos després de la terrible experiència.
Corrine Calloway ha deixat la seva feina d'executiva a la borsa per atendre els seus fills, nascuts gràcies a les filigranes dels metges. Han fet possible l'embaràs d'una dona que havia perdut l'esperança per la vies convencionals, tenir fills com una necessitat vital, forçar-ho fins als límits…
Coneixem Luke, un milionari gestor d'inversions. Les circumstàncies l'han fet coincidir amb Corrine com a voluntaris al sud de Manhattan, passen els vespres col·laborant amb els serveis de rescat.
L'autenticitat de les relacions entre policies, bombers i voluntaris, la generositat d'algunes persones. El cinisme i la falta d'escrúpols d'altres:
“Pues montar una organización humanitaria no es mala idea.”
Una idea d'algú que no coneixia el significat de l'adjectiu 'humanitari' i que mai no havia tingut un 'pensament altruista'.
A través de Luke i la seva desestrucurada família coneixem el món del luxe, de la bellesa assolida a cop de talonari, de la incomunicació amb els fills, dels fàrmacs utilitzats per aconseguir pèrdues de pes o rendiments intel·lectuals, excèntrics que no són inofensius, encara que dignes de llàstima, víctimes de necessitats materials absurdes:
“Un montón de gente está haciendo lo de las tres casas…” (pàg. 243).
Aquestes són paraules de Sasha, quan la seva filla, de 14 anys, és a l'hospital, víctima d´una sobredosi:
De Sasha sabem:
“...Tenía los dientes apretados y una expresión afligida se manifestaba a través de la serena parálisis del botox.” pàg. 403
Arriben els rituals de Nadal, la tragèdia és present però el pes de la tradició és dominant, les bones intencions es dilueixen…
Una crònica impecable que no ha perdut vigència, un autor que convé tenir molt en compte a l'hora d'aprofundir en les peculiaritats d'una part de la població condemnada a ser víctima dels seus excessos.
Una vegada més, una recomanació sense reserves.
FITXA DEL LLIBRE
'La buena vida'
Jay McInerney
Traducció de Patricia Antón
Libros del Asteroide
429 pàg.
23,95 euros