El cas de les claus del Regne de Mallorca
PalmaLa història de les claus del Regne de Mallorca que ara reclama l’Ajuntament de Palma inclou una revolta, traïcions, la poderosa família Rotschild, sospites de corrupció, una bona dosi de misteri, dubtes sobre la seva autenticitat... i, siguin del segle XVI o del XIX, un més que probable cas d’espoli al patrimoni de les Balears. El reportatge que publica Cristina Ros a l’ARA Balears podria inspirar un altre llibre de Dan Brown.
La petició de Cort de recuperar-les ni que sigui temporalment per poder-les estudiar està més que justificada. Com diu el cronista de Palma, Bartomeu Bestard, ja sigui quan la derrota de les Germanies era inevitable o tres segles més tard, les claus es varen fer per representar la revolta frustrada, la sublevació contra la injustícia que va esclatar ara fa mig mil·lenni.
Per això, autèntiques o fabricades el segle XIX, les claus del Regne que va subhastar la casa Christie’s són un símbol. Un símbol de la rendició d’una revolta vençuda, de la corrupció d’un virrei que se les hauria pogut apropiar, de l’espoli del patrimoni de les Balears. Un símbol que encara hem d’acabar d’entendre.
Els periodistes i els historiadors tenim moltes coses en comú: tots intentam explicar què passa al món, o què hi ha passat, i ho feim amb un punt de vista –el nostre– que ens és indefugible. Entenem la realitat amb els nostres ulls i, per bé que l’objectivitat ens és inassequible, tenim el deure d’explicar acostant-nos al màxim a allò que és, o que ha estat, sense caure en neutralitats absurdes. Massa anys hem tingut una visió esbiaixada de les Germanies, durant segles s’han explicat i interpretat només des del punt de vista dels vencedors que les varen aixafar. Per això val la pena tornar-ne a parlar.