La trinxera mediàtica

La censura, al final de l'informatiu?

Exemplars de diferents números de la revista Cavall Fort.
2 min

BarcelonaDimecres, a l’Informatiu migdia d’À Punt, la televisió pública del País Valencià, informaven de la censura de revistes en català a la biblioteca de Borriana. Aportaven les piulades a Twitter del regidor de Cultura de Vox de la localitat, Jesús Albiol, que justificava la decisió al·legant que aquelles publicacions promovien el separatisme català. Els presentadors, que van qualificar Albiol de “polític ultra”, anunciaven que les revistes afectades havien sigut Camacuc, Cavall Fort, El Temps, Enderrock i Llengua Nacional. La presentadora aclaria que Camacuc era “un tebeo infantil que fa 39 anys que es publica a Paiporta, a l’Horta Sud” i recollien les declaracions del director de la revista infantil, Joan Escrivà, que lamentava la decisió al·legant que “aquesta gent no sap el que es fa”. Escrivà parlava dels continguts de la publicació, considerava la censura una agressió a la societat valenciana que estima la llengua i la cultura i assegurava que trobarien la manera de fer arribar Camacuc als nens de Borriana.

La notícia, però, tenia una singularitat: l’Informatiu d’À Punt la va oferir en el bloc final de cultura, en els darrers quatre minuts del programa, després d’informar del Festival de Benicàssim, molt allunyada del bloc inicial de les notícies de política. L’endemà, en el mateix informatiu, explicaven l’acte d’investidura del president Carlos Mazón i recollien una intervenció de Joan Baldoví, síndic de Compromís, on criticava la censura sense recollir la seva menció a Camacuc. En l’edició de la nit vèiem com Baldoví regalava la revista a Mazón i insistia en la gravetat d’aquestes polítiques.

En canvi, a TV3, dimecres, la notícia de la censura de les cinc revistes a Borriana s’oferia en els cinc primers minuts del Telenotícies vespre i no pas al final. Formava part del bloc de la informació política. De fet, anava a continuació de la notícia d’obertura de la decisió del TSJC d’instaurar el 25% del castellà en una aula en tres escoles. L’endemà, a la mateixa cadena, l’enfocament de l’acte d’investidura de Carlos Mazón girava precisament al voltant del conflicte lingüístic. “PP i Vox posen el valencià contra el català”, deia el primer titular del Telenotícies migdia. La crònica de la periodista Pepa Ferrer des de València destacava les declaracions de Baldoví referint-se al terme inquisició per parlar d’aquesta censura. El Telenotícies recollia també la reacció de l’APPEC, l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català.

No és informació política?

Tot indica que la censura i la voluntat d’enfrontament lingüístic seran habituals en successius informatius, d’À Punt i de TV3.

Ara bé, que la televisió pública valenciana consideri la censura un fet aliè a la informació política i ho relegui als minuts finals, amb les estrenes teatrals i les exposicions, és sorprenent. Perquè no és el mateix.

Malauradament, és possible que aquestes mateixes polítiques de PP i Vox puguin afectar en un futur la televisió pública i es trobi convertida en protagonista dels seus propis informatius. Si passa, esperem que no ho deixin per al bloc final de cultura.

stats