15/04/2023

La debilitat del ruble i la guerra de Putin

Un any després, el ruble comença, ara sí, a notar els efectes de la guerra de Putin, l’autòcrata rus que està conduint el seu país a un carreró militar, polític i econòmic sense sortida. El boicot occidental ha trigat a consolidar el seu efecte, però sembla que aquesta vegada va de debò. La invasió d’Ucraïna, que ha esdevingut una costosa i incerta batalla de trinxeres amb l’exèrcit de Zelenski –alimentat des de fora pels Estats Units i la UE–, s’està convertint en un xoc de resistència econòmica i psicològica. Putin s’ha encallat i ha reculat militarment. En l’àmbit polític depèn sobretot del que dicti i li interessi a la Xina de Xi Jinping, que de moment sosté l’amic de Moscou sense donar-li, però, gaire marge de maniobra: fins i tot li ha limitat l’ús de TikTok. I, mentrestant, des del punt de vista econòmic Putin està començant a patir seriosament. Aquest és el seu punt més dèbil.

El ruble acaba de registrar la seva cotització més baixa respecte al dòlar en més d’un any. En són responsables la caiguda de les exportacions de petroli i gas i la sortida d’empreses estrangeres del país. La moneda russa es canviava a quasi 1,3 cèntims de dòlars el 23 de febrer de l’any passat, el dia abans de la invasió, però es va ensorrar fins als 0,7 cèntims que valia el 3 de març. La intervenció del banc rus va permetre-li una recuperació momentània. Això, juntament amb les normes proteccionistes: obligar a canviar a rubles tot el que exportessin i cobressin amb altres monedes. A més, el banc central va apujar els tipus d’interès del 9,5% al 20% per estimular l’estalvi en rubles i minimitzar la sortida de diners del país. Però al final la bateria de mesures no ha funcionat. Des de finals de juny, la moneda russa ha anat caient de manera constant fins als 1,2 cèntims de dòlar, una davallada d’un 35% en vuit mesos. Un autèntic daltabaix que debilita la posició russa als mercats. I el temps li juga en contra: com més s’allargui el conflicte, més possibilitats hi ha que el ruble, i de retruc l’economia russa en conjunt, es vagi afeblint. A Putin se li acaben les vies d’escapatòria.

Cargando
No hay anuncios

L’esperança de Putin estava en la divisió de les forces occidentals a l’hora de mantenir l’ajut militar a Ucraïna i de concertar sancions econòmiques contra Moscou. En tots dos terrenys ha vist com li sortia el tret per la culata. El recent acord de reducció de la producció de petroli dels països de l’OPEP per fer pujar el preu del barril tampoc no ha estat rellevant. El ruble està tocat. Rússia té la rereguarda econòmica en hores baixes i al front de guerra no mostra tampoc signes de vitalitat.

Seria imprudent llançar cap missatge d’optimisme per a Ucraïna, però certament la guerra econòmica no l’està guanyant Rússia.