19/09/2024

Dones i no binaris al Festival de Sitges

Al Festival de Cinema Fantàstic de Sitges, Mariona Burrull, membre del jurat d’un dels premis, ha dimitit per la “total absència de films dirigits per dones o persones no binàries en la secció”. Burrull es defineix com a persona no binària i –llegim– està assessorada pel col·lectiu Dones Visuals. En altres apartats del festival sí que hi ha curts dirigits per dones. Al seu, n’hi ha de produïts, escrits o muntats per dones (que, segons el meu criteri interessat, són feines tan artístiques com la direcció). A petició de l’ARA, “el festival ha revisat la seva programació i ha identificat 81 pel·lícules dirigides per dones o persones no binàries (79 dones i 2 persones no binàries) en un programa format per 387 títols que inclou curts, llargs i sèries de totes les seccions”. A la Secció Oficial Fantàstic Competició “hi ha 10 obres dirigides per dones d’un total de 33 títols”.

La qüestió és: s’ha de valorar una obra de manera diferent si l’autor és no binari? Cal preguntar a un autor si és no binari quan presenta una obra a concurs? Cal valorar una obra de manera diferent si l’autor és dona? Es farà així, també, en els premis literaris o musicals i ponderarà?

Cargando
No hay anuncios

La qüestió és: hi ha algunes obres fetes per persones no binàries o dones que mereixerien ser al Festival i no hi són? Si no hi són i mereixerien ser-hi, és un escàndol. Si no hi són perquè no existeixen, què proposa el col·lectiu assessor de Mariona Burrull? I ho pregunto amb tota bona fe. Descartar obres fetes per homes per arribar a la paritat? O, al contrari, presentar qualsevol obra al concurs mentre sigui feta per una dona o per algú que se sàpiga que és no binari? Ens fa un favor a les dones binàries o no binàries, això? De què ens protegeix? És tan i tan desitjable la paritat en un àmbit com el de la ficció? A mi m’importa veure una obra ben feta, no m’importa gens qui l’ha feta, i menys encara quina és la seva sexualitat. Una altra cosa és que en els arguments hi hagi homes i dones, perquè al món hi ha homes i dones.