03/07/2022

Espais per a la vida. Totes les vides

Aquest diumenge ha acabat la 5a Escola d'Estiu d'Acció Social Crítica i Transformadora de Coordinació Baladre. Crec que no és el primer cop que anomèn la gent d'aquest espai per a la vida que és Coordinació Baladre. Un espai de trobada, de teixir complicitats i enredar vides, lluites –contra la pobresa estructural i l'exclusió, l'antiracisme i l'anticolonialisme, el feminisme, l'antimilitarisme, les fronteres i les vides migrants, la defensa del territori, dels espais públics, de la vida col·lectiva, de les sobiranies comunitàries, de les problemàtiques de l'estigmatització i el control social, etc.– i alternatives col·lectives des de la intervenció social crítica i vertaderament transformadora de realitats concretes particulars i col·lectives. Com ells mateixos diuen, des de la lògica de TOTES LES VIDES. Pensant i actuant sempre amb les altres. Així, Coordinació Baladre uneix col·lectius, iniciatives i persones que, des de diferents parts de l'Estat, fa més de 40 anys que generen espais de vida per generar comunitats, amb maneres de fer diferents i molt arrelades a cada territori.

Aquest cap de setmana, gràcies a la implicació de l'Ateneu l'Elèctrica, comptant amb la generositat de l'espai La Impossible, Flassaders i els companys d'Stop Desnonaments, i des de les ganes immenses de fer-ho possible, hem pogut acollir aquesta cinquena edició de l'Escola d'Estiu a la plaça Quadrado de Palma. Ocupant l'espai públic per generar espais de reflexió conjunta i col·lectiva amb gent d'aquí i gent vinguda des de diferents iniciatives vinculades a Baladre d'Irun, Vigo, Tenerife, Las Palmas, Logronyo i València. Tres dies per posar al centre, específicament en aquest cas, qüestions socials i polítiques vinculades a la turistificació dels espais de convivència, de les economies i les vides en espais com les Illes Canàries o casa nostra, amb el taller 'No vius del turisme, el turisme viu de tu'; les polítiques i eines de control social i repressió de l'Estat contra les dissidències, la diversitat i els malestars esdevinguts lluites socials col·lectives, amb el taller 'Control social o la vida?'; i l'estigmatització, exclusió i gestió de l'augment de les malalties mentals en una societat malalta per un sistema econòmic suïcida i obscenament pervers, amb el taller 'El malestar és responsabilitat de totes; les cures també'.

Cargando
No hay anuncios

En aquests dies –a part de la calor i gaudir del carrer amb les festes del barri– s'han compartit vivències, complicitats, inquietuds, experiències, qüestionaments, llenguatges, possibles coneguts i s'han generat vincles i noves possibilitats amb la riquesa de la mirada diversa, des de diferents perspectives d'acció social col·lectiva i des de diferents territoris i realitats. S'ha posat en valor l'espai generat conscients de les pròpies limitacions, des de l'honestedat, des d'una mirada inclusiva i diversa, enfocant les vulnerabilitats, les opressions i les injustícies que van contra la vida, i sobretot posant el focus en la generació de les alternatives pròpies, dissidents, col·lectives, i per a totes.

D'aquests dies de compartir se'n generarà un llibre editat per Baladre i Zambra. El cinquè, que donarà continuïtat al publicat arran de la realització, el mes de juliol del 2021, de la 4a Escola a Las Palmas de Gran Canària, sota el títol Nosaltres responem amb la vida d'acord amb el que van anunciar aquelles jornades 'Ells venen amb la mort, nosaltres responem amb la vida: compartint alternatives davant les necropolítiques socials'. Som conscients que els temps actuals i els que venen estan marcats per la mort i cal seguir reivindicant més que mai que totes les vides importen. Melilla ens ha deixat aquestes darreres setmanes un episodi nefast, vergonyós i mal de digerir d'aquestes necropolítiques. També el nostre quotidià està plegat de violències, algunes de més explícites i brutals, altres de més subtils i indirectes que atempten contra la vida. I des de les mirades col·lectives crítiques seguirem fent el possible per denunciar-les, alhora que seguirem generant istmes de vida que ens uneixin malgrat les distàncies físiques, d'orígens, territoris i realitats diferents i diverses.

Cargando
No hay anuncios

Continuarem responent amb la vida que es teixeix des d'aquestes complicitats, el compromís i la politització del comú quotidià per molt allunyat i distant que sembli, actuant sempre amb les altres i per a totes, les que tenim possibilitats d'organitzar-nos i prioritzant les que no. Continuam. I d'aquests tres dies, el que em surt és agraïment. No deixeu d'apropar-vos i guaitar a aquesta meravella de xarxa que és Coordinació Baladre, les iniciatives que la integren i la seva gent, sobretot, la seva gent.

Margalida Ramis és activista ecologista i portaveu del GOB