11/02/2022

Excel·lència cultural

Comencen a quedar enrere, per sort, els temps que no només la gent de fora, sinó també nosaltres mateixos, vèiem les iniciatives culturals nascudes a les Illes com un resultat inevitable de la cultura del 'tanmateix', de serveis mínims, efecte condicionat pel fet de viure i de crear des de l’illa de la calma. Fa estona que això ho contradiuen institucions, persones i fets, i així ho constaten les darreres notícies.

Aquesta setmana s’ha fet públic l’informe Observatorio de Cultura 2021, que cada any elabora la Fundación Contemporánea (una entitat d’àmbit estatal creada l’any 2008 “amb l’objectiu de contribuir al desenvolupament dels professionals de la cultura”), i resulta que aquest ha concedit les primeres posicions del rànquing a diverses iniciatives propulsades des de les Illes. Són la plataforma de streaming audiovisual Filmin, que ha aconseguit el primer lloc entre les iniciatives de cultura digital, i el teatre Principal de Palma, quarta institució cultural millor valorada en tot l’estat espanyol. Si ens centram exclusivament en la llista de projectes i institucions de les Illes, també veurem que Es Baluard, el Museu d’Art Modern i Contemporani de Palma, ocupa la segona posició després del teatre, seguit de dos projectes articuladors i potentíssims en l’àmbit de les arts escèniques i la literatura com són la Fira B! i la Fundació Mallorca Literària.

Cargando
No hay anuncios

Celebr aquest reconeixement, i esper que sigui al mateix temps enhorabona i esperó. M’enorgulleix pensar que Filmin, una plataforma pensada entre Mallorca i Barcelona pel palmesà Jaume Ripoll, és segurament l’espai a la xarxa que ofereix més cultura audiovisual en català (ara convendria, com alguns usuaris proposen, unir els webs de Filmin i Filmincat, per normalitzar-ne el consum, i consolidar la tasca de revisió dels subtítols en la nostra llengua que ja han emprès). M’agrada veure que el projecte del teatre Principal, capitanejat per Josep R. Cerdà i amb un vast equip humà darrere, es veu enfortit després de la seva clara aposta per la dramatúrgia en la nostra llengua, per les residències a espais de creació i exhibició arreu de l’illa, pel seu potent projecte educatiu i comunitari i per la nova plataforma de streaming teatral 'Principal a la Carta'. Fer una programació autocentrada i que alhora dialoga amb produccions de fora hauria de ser el més normal, tot i que ja sabem que en una cultura minoritzada aquestes coses no es poden donar per fetes, i ara resulta que té premi. I què dir-ne, d’Es Baluard, la Fundació Mallorca Literària i la Fira B? Que són tres institucions, tres projectes, que m’han fet tornar la fe en una altra manera de fer les coses a ca nostra: amb mirada llarga, visió contemporània i, una vegada més, sensibilitat per la cultura pròpia.

Enllà de noms i dels projectes esmentats, el món cultural de les Illes Balears està d’enhorabona: fa temps que sabem que som molts i que som bons; podem ser excel·lents. Ara resulta que també ho sabran a la resta de l’Estat.

Cargando
No hay anuncios

Sebastià Portell és escriptor