Falten dones al govern Illa

El Govern d'Illa al debat de política general
2 min

En els nomenaments del nou Govern presidit per Salvador Illa, el 75% dels càrrecs clau estan en mans d’homes, segons l’Índex de Desigualtat Ponderada de Gènere (IDPG). Tot i que les conselleries semblen equilibrades pel que fa a la representació de gènere, les posicions amb més poder i influència estan ocupades majoritàriament per homes. Per exemple, la direcció del Port de Barcelona, l'Agència de Residus i Ferrocarrils de la Generalitat, totes elles amb sous més alts i una capacitat de decisió superior, han estat assignades a homes. Aquest patró es repeteix en els nomenaments de secretaris generals i altres càrrecs estratègics.

Fins i tot en àrees liderades per dones, com ara Salut, Territori, Habitatge i Transició Ecològica, els alts directius són en la seva majoria homes. Als nivells més baixos de gestió, però, la presència femenina és més elevada, reforçant la percepció que les dones fan el treball operatiu, mentre que les decisions importants segueixen en mans masculines.

No és només qüestió de números, sinó d'en mans de qui està el poder. L'estructura de poder actual no reflecteix la societat catalana que ha votat aquest govern, i posa en perill la igualtat en la presa de decisions. Estudis recents han demostrat que les organitzacions que fomenten la diversitat no només són més justes, sinó també més eficients, millorant la seva competitivitat. A EJE&CON, l'Asociación Española de Ejecutiv@s y Consejer@s –una organització que reuneix més de 2.000 directius, homes i dones, i que promou el talent sense gènere ni barreres generacionals– així ho hem corroborat amb el Codi EJE&CON de Bones Pràctiques per a la Gestió del Talent i la Millora de la Competitivitat Empresarial. A més, la recent Llei Orgànica 2/2024, publicada el passat 2 d’agost, exigeix una representació paritària i equilibrada de dones i homes en òrgans de decisió. El Govern hauria de ser el primer a donar exemple.

Celebrem la voluntat del nou govern català d’avançar cap a la paritat. Tanmateix, considerem que la igualtat no es limita a números a les conselleries; és essencial que les decisions clau siguin preses de manera sostenible per equips veritablement diversos, on homes i dones comparteixin el lideratge de forma equitativa.

Si aquest Govern no aconsegueix canviar la distribució del poder, no podrà representar adequadament tota la ciutadania. Nomenar dones en posicions visibles no és suficient; és fonamental crear equips que reflecteixin una veritable diversitat a tots els nivells, des dels càrrecs més alts fins als operatius. Només així es podrà garantir una governança que no es limiti a reproduir els esquemes tradicionals de poder, sinó que construeixi un futur més just i equitatiu.

stats