27/09/2023

Feijóo i la prehistòria profunda

Mentre Feijóo, musti candidat a la presidència, es lamenta al Congrés del deteriorament institucional a què ha arribat la pàtria espanyola, els governs autonòmics comandats pel seu partit van actuant. Ho fan en sis casos (País Valencià, Balears, Aragó, Múrcia, Castella i Lleó i Extremadura) de la mà de Vox, ja sigui amb càrrecs dins els respectius executius, ja sigui amb acords de govern exhaustivament explicitats i signats, i amb presidències rococó dels respectius Parlaments autonòmics. En tots aquests casos, “deteriorament institucional” sí que pot ser una bona descripció del que significa donar responsabilitats de govern a la combinació de PP i Vox, que el candidat Feijóo, i tota la seva claca mediàtica, consideren idònia per comandar també al govern d'Espanya. Una altra paraula prou clara per definir-ho pot ser “desgovern".

L'exemple paradigmàtic el tenim en les polítiques lingüístiques que els governs de dreta ultranacionalista pretenen desplegar tant al País Valencià com a les Balears, amb la finalitat d'eliminar la llengua catalana, pròpia d'aquestes dues comunitats, de la vida pública, i convertir-la en residual (perquè el castellà hi acabi sent l'única llengua d'ús viable). Al País Valencià, la Generalitat pensa acceptar com a vàlides les anomenades Normes del Puig, segons les quals el valencià és una llengua completament diferent del català, la seva absurda obsessió. Això ha dut el singular president del govern valencià, Carlos Mazón, a fer declaracions antifilològiques (és a dir, anticientífiques) per complaure els seus socis de govern. Existeix una falsa Real Academia de Cultura Valenciana –en realitat, una entitat espanyolista d'ultradreta– que sosté que ni tan sols és una llengua llatina, sinó que té una història que es remunta a “la prehistòria més profunda”. A les Balears aquest dimarts va entrar en vigor la normativa que elimina el català com a requisit a la sanitat pública, i el PP, després d'una tímida resistència inicial, s'ha avingut a negociar amb Vox una proposta de llei per crear una Oficina Lingüística, que constitueix un exabrupte d'odi contra la llengua, així com un desafiament múltiple: desafiament jurídic, contra l'Estatut i la Constitució, i desafiament científic i institucional, contra la Universitat de les Illes Balears i l'Institut d'Estudis Catalans. En part per distreure de la gravetat del fet, i en part perquè no dona per més, la presidenta Marga Prohens va respondre a les preguntes de l'oposició aquest dimarts, al ple del Parlament, a crits i exhibint fotografies de Carles Puigdemont i Josu Ternera.

Cargando
No hay anuncios

Tot això indica que governar de la mà de Vox significa una inestabilitat total, perquè és tenir de soci un partit antidemocràtic, que ho ignora tot sobre l'estat de dret i que està convençut que pot governar a cops de caprici i de pensament màgic, mirant de treure rendiment d'un estat de crispació social permanent. Aquesta era la proposta de Feijóo per a Espanya, i no té res a veure amb la dignitat i l'honestedat de què aquests dies s'ha omplert la boca.